Hoppa till huvudinnehållet

Experten: Så kan du skrämma bort vildsvin från trädgården

Publicerad:
Vilthandläggare Kari Langöen har några tips till den som vill skrämma bort vildsvin från sin trädgård. Foto: Privat

Länsstyrelsens experter är eniga: Det är vildsvin som har förstört Marie Elfgrens trädgård på Bärstad på Hammarö.

– Det kan nog inte vara så mycket annat när det blivit så över en natt, säger vilthandläggare Kari Langöen.

När Marie Elfgren vaknade på tisdag morgon ställdes hon frågade över vad det var som orsakat sådan stor förödelse i hennes villaträdgård, och det bara över en natt. Grävling? Vildsvin?

Och det lutar åt det senare, enligt vilthandläggare Kari Langöen på Länsstyrelsen Värmland.

– Alla som varit ute och grävt i trädgården märker att det är mycket aktivitet på maskar och sådana saker nu. Och vildsvinen vill gärna åt sådant. Och de tycker det är roligt att böka, säger hon.

För att hindra vilda grisar från att komma in i trädgården, menar Kari, är det viktiga att göra vistelsen för dem så otrevlig så möjlig – så att det inte längre är värt för dem att komma dit.

– Det finns lite olika saker som folk gör. En del använder kiss från sin hund, eller sitt eget, för att göra det mindre lockande. Men jag vet inte riktigt hur effektivt det är.

Om man lyckas tajma in grisarna när de är på plats är det bra – för då kan man skrämma dem med höga ljud.

– Fast grannarna kanske tror man är galen om man kommer ut med kastruller och försöker skrämmas... Men man måste få grisarna att förstå att det de håller på med inte är bra, för då händer det otrevliga saker.

Det mest effektiva, tror Kari Langöen, är att använda sig av låga elstängsel.

– Om de kommer åt elstängslet med trynet tycker de det är jättehemskt. Men å andra sidan kanske det inte är så lämpligt att ha elstängsel i en villaträdgård där det kan röra sig barn och hundar och katter. Ett lite lägre staket kan man också ha. Det skulle de kunna bryta sig igenom, men de kanske inte tycker det är värt det.

Är det vanligt att vildsvin kommer tillbaka till samma ställe för att böka?

– I en liten gräsmatta finns det inte så mycket häftigt, så det här skulle kunna vara ett engångstillfälle. Men de hinner ju göra ganska mycket elände vid ett tillfälle.

För den som i sammanhanget funderar på hur det fungerar med skyddsjakt på vildsvin rekommenderar Kari Langöen att söka information hos exempelvis kommunen eller Jägareförbundet.

– Det är relativt frikostiga regler kring skyddsjakt och jakt på vildsvin, men just det här ser ut att vara i ett planlagt område och då är det svårare med skottlossningstillstånd, som beviljas av polisen.

Är det vanligt att vildsvin kommer in i bostadsområden på det här viset?

– Inte så mycket här i Värmland, än men det är inte jättekonstigt. Bostadsområden är lugna och sköna på nätter och kvällar och alla vilda djur kan ju röra sig bland människor och inne i samhällen. De är opportunister och tar chansen när de får den.

LÄS OCKSÅ:

Chocken när Marie vaknade: ”Var ju bedrövligt när man såg det här i morse”
Foto: Michael Probst

Artikeltaggar

BärstadDjur och naturHammaröHusdjurSamhälleSkyddsjaktTrädgårdVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.