Hoppa till huvudinnehållet

John Walters föräldrar stämmer Falu kommun: ”Platea var en livsfarlig plats”

Publicerad:
Det var på HVB-hemmet Platea i Hagfors som den tragiska olyckan där femåriga John Walter miste livet utspelade sig i juni 2021.
Det var på HVB-hemmet Platea i Hagfors som den tragiska olyckan där femåriga John Walter miste livet utspelade sig i juni 2021. Foto: Humana

John Walter stämmer Falu kommun på nästan en miljon kronor. Detta för att kommunen placerat Johan Walter på Platea i Hagfors trots att de visste att det fanns brister där.

– Kommunen måste ta sitt ansvar, säger pappa Hans-Erik Sjöholm i ett pressmeddelande.

Det var i juni 2021 som femårige John Walter drunknade efter att ha rymt från HVB-hemmet i Hagfors. Två anställda dömdes i tingsrätten för vållande till annans död för att de lämnat pojken utan uppsikt – en dom som har överklagats.

Nu riktar John Walters föräldrar ett skadeståndskrav mot Falu kommun, som placerade honom på Platea i Hagfors två veckor innan den tragiska olyckan.

Föräldrarna hade uttryckt tveksamhet till att John Walter skulle placeras där eftersom Platea tidigare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg. Men enligt föräldrarna blev de försäkrade att HVB-hemmet var säkert och fick höra att en placering på Platea var det bästa för John Walter.

– Platea var en livsfarlig plats för John Walter, men ändå placerade kommunen honom där. Kommunen tycker inte att den har gjort något fel, men vår son är död. Kommunen måste ta sitt ansvar, säger pappa Hans-Erik Sjöholm i ett pressmeddelande.

– Det som hände John Walter får aldrig någonsin hända något annat barn eller några andra föräldrar, säger mamma Hanna Larsson i samma pressmeddelande.

Stämningen mot Falu kommun, som föräldrarna gör med hjälp av Centrum för rättvisa, är på 972 400 kronor.

Grunden för kravet är att kommunen har överträtt John Walters rätt till liv och deras rätt till skydd för familjelivet enligt Europakonventionen.

Efter Johan Walters död stängdes Platea i Hagfors helt och hållet.

LÄS OCKSÅ:

Artikeltaggar

Brott, lag och rättCentrum för rättvisaFalu kommunHagforsInspektionerOlyckorOlyckor och katastroferPlateaPojken och HVB-hemmetVållande till annans dödVård

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.