Hoppa till huvudinnehållet

Ulf berömmer sjukvården efter sin stroke: ”Jag inser hur nära döden jag var”

Publicerad:
Karlstadsbon Ulf Mårtensson hyllar sjukvården efter att helt ha återhämtat sig från en stroke.
Karlstadsbon Ulf Mårtensson hyllar sjukvården efter att helt ha återhämtat sig från en stroke. Foto: Privat

Ulf Mårtensson är helt återställd efter att ha drabbats av en stroke. Nu tackar han sjukvården för att han mår bättre än på mycket länge.

– Utan deras agerande hade jag blivit ett vårdpaket, säger han.

När Karlstadsbon Ulf Mårtensson segnade ihop i sin lägenhet i slutet av februari ringde hans fru Elleonor omedelbart till SOS alarm. Sedan gick allt snabbt.

– Ambulans var på plats några minuter senare. Jag togs först till Centralsjukhuset i Karlstad och sedan kördes jag till Universitetssjukhuset i Örebro.

Själv minns han ingenting från det ögonblick han fick stroken fram till det att han vaknade i en säng i en sal på sjukhuset.

– Då förstod jag vad jag hade varit med om. Känslan över att kunna röra mina fingrar och mina ben var obeskrivlig, säger Ulf Mårtensson.

Att han fick vård snabbt var helt avgörande för hans tillfrisknande.

– Jag vill inte tänka på vad som hade hänt om det hade dröjt ett par timmar innan jag fått vård. Innan jag lämnade sjukhus sa läkarna att jag hade haft tur, säger 68-åringen.

Innan jag lämnade sjukhus sa läkarna att jag hade haft tur.
Ulf Mårtensson

Tankar av tacksamhet

När VF pratar med honom blickar han ut över Göta kanal från stugan i Lyrestad utanför Mariestad.

– Varje morgon och varje kväll skänker jag en tacksamhetens tanke både till min fru och till sjukvården. Det här har sköts enastående och jag inser hur nära döden jag var.

Ulf Mårtensson hade fram till stroken bara behövt uppsöka vård en gång tidigare, när han hade problem med sina ögon.

– Jag har som tur var hållit mig frisk, även om jag har haft högt blodtryck på slutet. Jag fick heller inte några förvarningar om att den här stroken var på gång.

Innan den här händelsen, trodde du att vården skulle vara så här bra?

– Det trodde jag faktiskt. Min fru har tidigare jobbat som administratör på sjukhuset i Karlstad och berättat om hur bra vården är.

Hur mår du nu?

– Mycket bra, bättre än innan stroken. Jag har dessutom fått blodförtunnande medicin.

Ulf Mårtensson fördes först till Centralsjukhuset i Karlstad innan han kördes vidare till Universitetssjukhuset i Örebro.
Ulf Mårtensson fördes först till Centralsjukhuset i Karlstad innan han kördes vidare till Universitetssjukhuset i Örebro. Foto: Lisa Olaison/Arkiv

Fortsätter vara ödmjuk

Stroken inträffade medan han höll på att brygga kaffe. Efter händelsen har han fått ett bevis på hur snabbt vardagen kan förändras.

– Både jag och min fru har varit snälla mot livet innan. Nu kan jag definitivt inte vara annat än ödmjuk och tacksam. Jag lovar att jag inte var kaxig där i sjukhussängen, säger Ulf Mårtensson.

Stroke

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus. Ring genast 112 om du själv eller någon i närheten har symtom som kan bero på stroke.

Källa: 1177.se

Artikeltaggar

112Centralsjukhuset i KarlstadKarlstadSjukvårdStrokeVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.