Hoppa till huvudinnehållet

Hans partylåt om Sunne är ledmotiv i nya komediserien: ”Ligger perfekt i tiden”

Publicerad:
”Jag skulle inte säga att jag skriver ’epa-dunk’, men visst passar musiken bra som det också”, säger Tobias Calmby.
”Jag skulle inte säga att jag skriver ’epa-dunk’, men visst passar musiken bra som det också”, säger Tobias Calmby. Foto: Privat

Sunnelåten ”686” visade sig vara en perfekt match för SVT:s nya serie ”Från trakten”, där Stockholmsförort möter värmländsk landsbygd. Artisten Tobias Calmbys nedtagna låt blev upplockad av seriens skapare, och nu hoppas han kunna sprida sin musik ytterligare.

På fredag är det premiär för SVT-serien ”Från trakten”, med Sunnebördige rapparen Tobias Calmbys låt ”686” som ledmotiv. Serien är delvis inspelad i Sunne, och handlar om Zeina som flyttar från en Stockholmsförort till Värmland där hon introduceras för epa-kulturen och livet på landsbygden. ”686” får nu nypremiär i samband med serien.

– Jag var egentligen inte helt nöjd med den låten, så jag tog ner den från Spotify i vintras. Men Johan Wiman som har skapat serien hade lyckats hitta den på nätet, och frågade om de kunde använda den som seriens ledmotiv. Det känns superkul, låten var kanske bättre än jag trodde, säger Tobias Calmby.

”Mamma har alltid sjungit i olika körer, och pappa är före detta dj. Så musiken har väl följt med mig under uppväxten”, säger Tobias Calmby.
”Mamma har alltid sjungit i olika körer, och pappa är före detta dj. Så musiken har väl följt med mig under uppväxten”, säger Tobias Calmby. Foto: Privat

Värmländsk partyrap

Han beskriver själv sin musik som ”värmländsk partyrap”, och under artistnamnet Calmby har han det senaste året släppt flera singlar på Spotify, vilka har hundratusentals lyssningar. Han tror att musiken kan bli en brygga mellan de olika världarna som möts i serien, där huvudrollerna spelas av rapparen Zeina och den ”Let’s dance”-aktuella komikern Hampus Hedström från Sunne.

– Jag skulle inte säga att jag skriver ”epa-dunk”, men visst passar musiken bra som det också. Hade jag haft epa som yngre hade jag absolut kört ut den i högtalarna, säger Tobias Calmby, men tillägger att han ser det mer som partymusik för vuxna.

Han drivs av viljan att underhålla, och musiken har han med sig hemifrån.

– Mamma har alltid sjungit i olika körer, och pappa är före detta dj. Så musiken har väl följt med mig under uppväxten.

Men steget till att själv börja skriva musik var kanske lite av en lyckträff.

– Jag hade en podd med en kompis ett tag, mest för skojs skull. När vi lade ner den stod jag där med all inspelningsutrustning, så jag började spela in musik istället. Jag blev helt såld på det. Tycker jag något är roligt kan jag sitta hur länge som helst, det är bara att fortsätta utvecklas tills det blir något bra utav det, säger han.

Hampus Hedström som Bror och Fatima Jelassi som Zeina i ”Från trakten”.
Hampus Hedström som Bror och Fatima Jelassi som Zeina i ”Från trakten”. Foto: SVT

”Den kan slå stort”

Tobias Calmby har inte sett ”Från trakten” i sin helhet ännu, men de klipp han fått ta del av verkar lovande.

– Jag tror den kan slå stort. Den ligger perfekt i tiden, och det är ett bra team som står bakom serien. Så det blir nog till att fira på fredag.

Förra året gjorde han sin första spelning på Fryksdalsdansen, och det är fler spelningar och låtsläpp på gång under våren och sommaren.

– Till midsommar kommer jag att släppa min bästa låt hittills. Det är den vi lagt ned absolut mest tid och arbete på, så det ser jag fram emot att få dela.

”Till midsommar kommer jag att släppa min bästa låt hittills”, säger rapparen.
”Till midsommar kommer jag att släppa min bästa låt hittills”, säger rapparen. Foto: Privat

Till vardags jobbar Tobias Calmby som betongläggare, men drömmen är att få ägna sig åt musiken på heltid. Och han hoppas att låtens medverkan i ”Från trakten” kan ge ytterligare skjuts åt karriären.

– Svensson-livet är inget som lockar mig. Jag vill ut och spela, och fortsätta utvecklas som artist. Det här är bara början.

Ny tv-serie med värmländska stjärnor: "Flirtar med den lokala ungdomskulturen”

Artikeltaggar

ArtisterFryksdalsdansenHampus HedströmKonserterMusikSpotifySunneSVTVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.