Hoppa till huvudinnehållet

Efter vanvårdslarmet – så jobbar kommunen vidare: ”Det behöver bli en ändrad känsla”

Publicerad:
Det behöver till en annan känsla, påtalar socialchefen Maria Persson och förklarar hur man jobbar vidare med den kritik som kommit mot Häggården.
Det behöver till en annan känsla, påtalar socialchefen Maria Persson och förklarar hur man jobbar vidare med den kritik som kommit mot Häggården. Foto: Pia Holmström

En arbetsgrupp har bildats, verksamheten förstärks och samtal har genomförts.

Socialchef Maria Persson förklarar hur kommunen jobbar för att ordna upp situationen på Häggården.

– För mig är det jätteviktigt att vi fortsätter jobba, att vi får med de boende och deras anhöriga, och att vi gör personalen delaktiga. Då tror jag vi märker av snabbast effekter, säger hon.

De upplevda problemen har funnits över tid, men det har gått ett par veckor sedan VF rapporterade om ett flertal anhörigas larm om vanvård och missförhållanden på Häggården, det särskilda boendet för äldre i Råda.

Det var visserligen planerat sedan innan, men vid individ- och omsorgsutskottets sammanträde förra veckan fick politiken en uppdatering och återkoppling kring läget och hur man jobbar framgent med den problematik som lyftes fram.

– Det som har varit fokus för oss är att ha kontakt med de närstående till boende, och självklart med de boende som själva tagit del av artikeln och har funderingar över den, och vår personal såklart, säger Maria Persson.

Som hon påpekade i samband med vår rapportering för ett par veckor sedan så har man redan påbörjat med att sätta in vissa åtgärder för de problem och synpunkter man fått till sig sedan tidigare.

För att ytterligare intensifiera det arbetet har en arbetsgrupp bildats och berörda verksamhetschefer går in och stöttar på Häggården mer än tidigare.

Maria Persson framhåller hur man ska stärka och framhålla lagkänslan och är också tydlig med att dialogen blir extra viktig mellan både de boende och anhöriga, samt personalen och verksamhetscheferna.
Maria Persson framhåller hur man ska stärka och framhålla lagkänslan och är också tydlig med att dialogen blir extra viktig mellan både de boende och anhöriga, samt personalen och verksamhetscheferna. Foto: Ralf Sundhäll / Hagfors kommun

Man ser bland annat över hur personalens arbetssätt kan effektiviseras för att stärka det som fungerar, samtidigt som man också försöker minska det som stressar, förklarar Maria Persson.

– Gör man det så minimerar man också det som riskerar att leda till avvikelser eller en bemötandeproblematik som är delar av det synpunkterna och klagomålen har berört.

Något av det jag fått till mig handlar om hur det är svårt för personalen att hinna med allt när tempot är så högt, hur jobbar ni med det?

– Det handlar också en hel del om hur gruppen fördelar arbetet under dagen och vi ser över sådana rutiner. Men vi har också en förstärkning på Häggården eftersom vårdtyngden är större där och det är något vi utvärderar löpande för att se till att vi har så rätt resurser som möjligt.

Ni känner till delar av kritiken och flera menar att det inte har hänt något trots att man påtalat brister, vad talar för att det blir skillnad nu?

– Här tänker jag också att det är jätteviktigt att skapa rätt förväntningar, hos både personalen och de boende. Det behöver bli en ändrad känsla och det är ju till för oss att säkerställa att vi har täta uppföljningar både på individnivå och på verksamhetsnivå. Därav blir dialogen jätteviktig för både de boende och deras anhöriga.

LÄS OCKSÅ:

Anhöriga larmar om vanvård på äldreboende: ”Accepterar kommunen att det är så här?”Allvarliga brister på äldreboenden: ”Riskerar att inte få den vård man har behov av”Socialchefen bekant med kritiken: ”Det mesta har vi jobbat med”Förvånad över boendekritiken: ”Måste gå till botten med det här”

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerHagforsHäggårdenKlagomålMaria PerssonRådaVanvårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.