Hoppa till huvudinnehållet

Pollenchock i länet – björken största boven: ”Nu exploderar det”

Publicerad:
Förra veckans kyliga temperaturer i kombination med helgens värmebölja sätter sprutt på björkarna.
Förra veckans kyliga temperaturer i kombination med helgens värmebölja sätter sprutt på björkarna. Foto: Paul Wennerholm/TT

Björkarna frodas efter helgens värmebölja. Det märks inte minst på allergimottagningarna, berättar allergikonsulten Britt Runed, då många hör av sig för att få sina recept förnyade inför pollensäsongen.

Pollenrapporten från mätstationen i Forshaga visade under måndagen mycket höga halter av björkpollen, och även resterande vecka väntas höga halter. Under helgen hade träden hunnit bli gröna utanför mottagningen i Karlstad där Britt Runed, allergikonsult och sjuksköterska, jobbar.

– Jag sa det, att nu exploderar det, säger Britt Runed.

Hon berättar att även om många allergiker varit väl förberedda och börjat medicinera så tidigt som under sportlovsveckan, så märks det att senaste dagarnas värmebölja fått pollensäsongen att dra igång på riktigt.

– Det är många som har hört av sig i dag för att förnya sina recept. Och bland dem som går på allergivaccination har vi i vissa fall fått sänka dosen, eftersom de trots vaccinet känner symtom, berättar hon.

Vaccinbehandling

Allergivaccin, eller allergen immunterapi, är en treårig behandling som erbjuds personer med särskilt svår allergi, där mediciner inte hjälper tillräckligt. Behandlingen finns i dagsläget för allergi mot gräs, pälsdjur, kvalster, bin och getingar samt lövträd. Och just nu är det lövträden som ställer till det mest för allergikerna.

– De flesta som söker vård nu gör det för besvär av björk, men även pollen från al och hassel, säger Britt Runed.

Mätstationen i Forshaga visar i dagarna även låga till måttliga halter av pollen från vide och sälj, men det är björken som är den stora pollenboven.

Vid höga halter kan man känna symtom trots att man vanligtvis inte är allergisk. Britt Runed rekommenderar då de receptfria allergimediciner som finns på apoteken.

– Eftersom det är så högt tryck på mottagningarna nu kan det vara svårt att få en tid med läkare som kan skriva ut recept. Då finns det receptfria alternativ som antihistamintabletter, ögondroppar och nässpray, säger Britt Runed.

Förhoppningsvis innebär pollenexplosionen att säsongen blir kortare, även om det är svårt att sia om. Det kan skilja sig mycket från år till år.

– I uppföljningar med patienter har vi sett att ett intensivt pollenutbrott ibland resulterat i att besvären inte pågått längre än i två veckor. Tyvärr är det alltför olika från år till år för att kunna säga säkert, men man kan hoppas på en kort pollensäsong, säger Britt Runed.

Artikeltaggar

AllergierForshagaKarlstadMedicinSjukvårdVård och omsorgVärmebölja

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.