Hoppa till huvudinnehållet

Mor och dotter driver säsongsbutik tillsammans: ”Det är det roligaste vi gör”

Publicerad:
Det är nu åttonde säsongen som Carina Kjell och dottern Marina Kjell driver Ilanda blommor, norr om Karlstad.
Det är nu åttonde säsongen som Carina Kjell och dottern Marina Kjell driver Ilanda blommor, norr om Karlstad. Foto: HP Skoglund

Nu är trädgårdssäsongen här. På Ilanda, norr om Karlstad, har Carina Kjell och dottern Marina Kjell för åttonde året öppnat sin säsongsblomsteraffär.

– Det är lite plock med det, men det är det roligaste vi gör, säger Marina.

Det är mycket skratt i butiken. Många av de kunder som dyker upp är stamkunder och en del av ”familjen” – det är i alla fall så både Marina och Carina uttrycker det.

Deras intresse för blommor växte fram under tiden Marina jobbade i Norge. Under fem år jobbade hon på en handelsträdgård i Hamar, och det sista året åkte även Carina dit.

– Det var väldigt bra betalt på den tiden. Vi bodde i containrar och var borta hela sommaren, och slet som djur. Tanken var att vi skulle åka dit även 2016 men då det var slitigt att vara borta hela den fina tiden började vi fundera på om vi inte kunde sova i våra egna sängar och sälja blommor i Karlstad, säger Carina.

Startskottet

Årets säsong drog igång i april, och helgens rusch har satt sina spår på borden. Det ekar tomt på sina platser men ny leverans är på ingång berättar de.

– Innan jag började jobba i Norge kunde jag inte mycket, då var det typ maskros och ros som jag hade koll på. Så det här med blommor har inte funnits med mig alls så nära som det gör nu – det är jättehäftigt. Och just den här kundkontakten är fantastisk. Det finns ingen som är sur som handlar blommor!

”Vi gullar så med blommorna, de blir som våra små bebisar”, säger Marina.
”Vi gullar så med blommorna, de blir som våra små bebisar”, säger Marina. Foto: HP Skoglund

Borden är fyllda med blommor i alla möjliga färger – pelargoner, jordreva, snöflinga och penséer från lokala leverantörer. Alla blommorna står utomhus dygnet runt men packas på vagnar med fiberduk och ställs in i tält över natten. Varje år hyr de in en container för förvaring, och staket som skärmar av området.

– Det blir mycket plocka fram och in, men samtidigt så acklimatiserar sig plantorna i och med att de får stå ute i den miljö som de ska planteras i så småningom, säger Marina, och fortsätter:

– Vi gullar så med blommorna, de blir som våra små bebisar.

Stor omsättning

De båda drömmer om att kunna bredda sortimentet med lite buskar och krukor – och trädgårdskonst. Här har man på grund av platsbrist fått kompromissa, de har numer hälften så stor yta mot tidigare. Därför får de också leveranser tre gånger i veckan.

– Vi tar in successivt hela tiden, vi har stor omsättning, säger Carina.

I år har de satsat på den populära Dahlia knölen som många vill plantera själv.
I år har de satsat på den populära Dahlia knölen som många vill plantera själv. Foto: HP Skoglund

Men hur är det att jobba tillsammans, som mor och dotter?

– Det är fantastiskt, säger Marina.

Carina inflikar.

– Vi har samma hjärna, vi behöver inte ens prata med varandra. Vi är så samkörda.

– Navelsträngen är inte klippt än, kontrar Marina skrattande.

Mycket av deras marknadsföring sker via sociala medier. Året säsong pågår fram till och med midsommar, men redan nu planerar mor och dotter för en nionde säsong.

– Det är så härligt när kunderna kommer tillbaka, och man har lärt sig nu vad vissa vill ha, säger Carina.

Laila Eriksson är en av deras stamkunder.
Laila Eriksson är en av deras stamkunder. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

BlommorButikerIlandaKarlstadNäringsliv

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.