Hoppa till huvudinnehållet

Ung man dog efter vaccinering – regionen Lex Maria-anmäler

Publicerad:
En ung man avled tre veckor efter att han vaccinerats mot covid 19. Enligt regionen går det inte hundraprocentigt att utesluta att dödsfallet har ett samband med vaccieringen. Foto: Johan Nilsson/TT

En ung man avled tre veckor efter att han fått covid 19-vaccinet Moderna. Nu anmälar Region Värmland händelsen till IVO.

Mannen fick covid 19-vaccinet Moderna cirka nio månader efter sin 30-årsdag, trots att det inte skulle ges till personer som fyllt 30 år. Tre veckor senare avled han.

Nu anmäler Region Värmland händelsen enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

– Vi kan inte helt utesluta att dödsfallet beror på vaccineringen, därför gör vi det här. Framför allt kanske för de anhöriga skull, de vill såklart ha svar, säger Clas Lundgren, chefsläkare.

Anledningen till att Moderna inte rekommenderades till de som fyllt 30 är att det i väldigt sällsynta fall förekommit fall av hjärtmuskelinflammation efter vaccinering.

– Men vi vet inte med 100-procentig säkerhet vad dödsorsaken är. Vi har gjort en egen utredning, anmält till Läkemedelseverket och genomför en rättsmedicinsk obduktion, men inte kunnat fastställa med säkerhet vad som är dödsorsaken, säger Clas Lundgren.

– Jag är tyvärr inte säker på att man kommer kunna få hundraprocentiga svar om orsakssambandet.

Vad var det som gick fel?

– Det var lite oklara direktiv från Folkhälsomyndigheten som kunde tolkas endera som att man inte skulle ge till den som fyllt 30, men också som att man inte skulle ge det till den som fyllt 31. Från regionens sida bestämda vi att sluta ge från det att man fyllt 30, men det hade inte nått ut fullt ut, säger Clas Lundgren.

Artikeltaggar

Clas LundgrenCoronavirusetFolkhälsomyndighetenInspektionerIvoOmsorgRegion VärmlandVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.