Fallen av den fästingburna sjukdomen TBE ökar i Värmland, trots en hög vaccinationsvilja. – Jag hoppas att den som ännu inte har hunnit vaccinera sig tar tag i det, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.
När fästingarna i Sverige blir fler blir också sjukdomarna de bär på vanligare. De två vanligaste sjukdomarna är Borrelia och TBE.
Borrelia är inte en anmälningspliktig sjukdom, och därför går det inte att säga hur många som drabbas.
TBE är däremot en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen och anmäls av behandlande läkare till smittskyddsläkaren i regionen och till Folkhälsomyndigheten
Antalet TBE-fall har ökat i Värmland under de senaste åren, och förra året smittades totalt 33 personer i Värmland av TBE.
– I Värmland har TBE ökat. Det är ett orosmoment för oss att det har gjort det, säger Anna Skogstam.
TBE är ett virus och som kan leda till inflammation i hjärnan och i hjärnhinnorna, men det finns vaccin mot TBE.
– Vi har en hög vaccinationsvilja i Värmland, vilket är bra, säger Anna Skogstam.
Hon poängterar att regionen endast ser hur många som vaccinerar sig hos dem. De som väljer att göra det privat syns inte i deras statistik.
Symptom på TBE
• Huvudvärk
• Muskelvärk
• Trötthet
• Feber
• Kräkningar
• Ljus- och ljudkänslighet
• Förvirring
Än så länge har inga fall rapporterats in i år. Förra året rapporterades det första fallet av TBE i juni, vilket är normalt.
Det är svårt att säga hur den stundande sommaren kommer att bli. Fästingen gillar varma och fuktiga somrar, och har den gynnsamma levnadsförhållanden ökar också risken att smittas av sjukdomarna den bär på.
– Det är positivt att så många har valt att gå och vaccinera sig, och jag hoppas att den som ännu inte har hunnit göra det väljer att vaccinera sig. Ska man vara ute i skog och mark i Värmland så rekommenderar vi att man vaccinerar sig mot TBE, säger Anna Skogstam.
Får betala själv
I dagsläget subventionerar Region Värmland inte TBE-vaccin. Det innebär att den som vill vaccinera sig själv får stå för kostnaden.
En dos vaccin kostar ungefär 330 kronor för barn och 340 kronor för vuxna. För den som är under 50 år krävs tre doser under det först året. Efter tre år tas sedan en fjärde dos och därefter en påfyllnads dos var femte år.
Varje år görs samhällsekonomiska beräkningar för att se om det är lönsamt för regionen att gå in och subventionera vaccinet.
– Som det har varit hitintills i Värmland visar det att det inte är det. I ett läge när vi sitter med ett underskott på 717 miljoner kronor som prognos för året så är det viktigt att hålla sig till beräkningarna, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Om antalet som drabbas av TBE skulle öka så kan det däremot ändras.
– Då kan det bli aktuellt att erbjuda vaccin till samtliga och då kommer vi att göra det.
Det kostar en del att vaccinera sig. Känns det som ett rimligt pris eller blir det en klassfråga?
– Det blir definitivt en klassfråga. Hade vi haft ett plusläge i regionen så att vi inte saknade pengar hade vi såklart subventionerat det, men nu får vi fokusera en del på kärnverksamheter efter det ekonomiska läget vi har. För en barnfamilj med flera barn blir det mycket pengar, säger Daniel Schützer.