Hoppa till huvudinnehållet

Solberg bergakung i Sydafrika: ”Fantastisk helg”

Publicerad:
Petter Solbergs rallycrossbil hade fraktats från museum i Tyskland till backtävlingen i Sydafrika.
Petter Solbergs rallycrossbil hade fraktats från museum i Tyskland till backtävlingen i Sydafrika. Foto: Petter Solberg media office

Petter Solberg, 48, visade att takterna sitter i. Den trefaldige världsmästaren vann sin klass och kom trea sammanlagt i Simola Hillclimb i Sydafrika.

– Vilken fantastisk helg, säger han.

13:e upplagan av den populära backtävlingen avgjordes i kuststaden Knysna på söndagen. Arrangören hade tagit dit Petter Solbergs VM-vinnande rallycrossbil från Volkswagenfabrikens museum i tyska Wolfsburg, där den stått de senaste fyra åren.

Och Polons 600 hästar vaknade till liv igen när den Värmlandsboende norrmannen tryckte gasen i botten uppför den 1900 meter långa backen, som om han hade bråttom till bergakungens sal i landsmannen Edvard Griegs gamla musikstycke.

– Herregud, hela speakerbåset skakade av det ljudet, konstaterade speakern på plats enligt ett pressmeddelande.

Petter Solberg vann sin klass och blev trea totalt i King of the Hill.
Petter Solberg vann sin klass och blev trea totalt i King of the Hill. Foto: Petter Solberg media office

Folkvagnen konkurrerade med många kraftfullare bilar, en del fabriksuppbackade och försedda med dubbelt så stora motorer. Den fyrhjulsdrivna rallycross superbilen gynnades av att det regnade, även om det hade torkat upp en del till finalracet.

Tiden 41,281 sekunder räckte långt.

Petter Solberg vann klassen och kom trea totalt i King of the Hill för kategorin modifierade sedanbilar, där Franco Scribante i en Nissan R35 GT-R toppade på 39,877 före Reghard Roets i samma modell på 40,539.

– Det var otroligt. Jag har så många fantastiska minnen av den här bilen och kan inte nog tacka Volkswagen motorsport i Sydafrika för att de tog hit den till den här tävlingen. Det hade naturligtvis varit kul att vinna, men viktigast var att och bjuda publiken på den bästa showen vi kunde. Och jag är glad att Polon återvänder till Wolfsburg i samma skick som den lämnade, säger Petter Solberg.

Han blev världsmästare i rally 2003 och i rallycross 2014 och 2015.

Artikeltaggar

MotorsportMuseumNissanPetter SolbergRallycrossSydafrikaTysklandVolkswagen

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.