Hoppa till huvudinnehållet

Frida vågade ta steget – öppnar vintagebutik: ”Följer mitt hjärta”

Publicerad:
Frida Edepil startar vintagebutik. En sak hon gillar är gamla bandtröjor, vilket det finns gott om i webbshoppen.
Frida Edepil startar vintagebutik. En sak hon gillar är gamla bandtröjor, vilket det finns gott om i webbshoppen. Foto: Peter Bäcker

Frida, 40, kastade sig ut i det okända när hon bestämde sig för att starta vintagebutik – och hittade hem.

– Jag har testat mycket, men det har aldrig känts riktigt bra. Nu gör jag det jag tycker är roligast, och följer mitt hjärta, säger hon.

I Frida Edepils hus i Forshaga syns en kärlek för loppisfynd. Den aprikosfärgade soffan kommer ursprungligen från Danmark. Stolen i hörnet är köpt på en loppis i Olsäter.

Väggarna täcks med tavlor i olika färger och på bordsytor trängs omaka prydnadssaker. Det finns mycket att upptäcka och ju mer du tittar, desto fler detaljer hittar du.

– Jag har alltid gillat unik och ovanlig inredning, jag vill inte ha ett ”Ikea-hem” utan älskar gamla saker. Det var bättre förr, säger Frida Edepil.

Huset i Forshaga andas vintage.
Huset i Forshaga andas vintage. Foto: Peter Bäcker

Sedan några månader tillbaka jobbar Frida Edepil med sin hobby. Hon har nyligen lanserat sin egen vintagebutik – online.

För den som gillar shopping, men som inte vill göra det för mycket är second hand, vintage och loppis bra alternativ. Det ger en möjlighet att förnya på ett hållbart sätt, vilket Frida tycker är viktigt.

Förutom att minska ens klimatångest är second hand-shopping också bra för plånboken. Det ger även utrymme att uppdatera både garderob och hem ofta, eftersom inga stora summor pengar är inblandade.

– Man kan förfina sig hela tiden. Det man inte tycker blir helt hundra kan man ju alltid sälja vidare.

Bara det bästa är bra nog

Frida beskriver sin butik Rabbit hole vintage som välsorterad. På vanlig loppis finns varor i drivor, och saker tenderar att drunkna i varandra, menar hon. Då kan det vara svårt att hitta det man söker.

– Man måste ha läggning för loppis och vara beredd på att det tar tid. Där kommer jag in i bilden, och erbjuder ett mer välsorterat utbud. Det blir lättare att hitta.

I webbutiken finns noggrant utvalda guldkorn. Ungefär 300 varor ligger ute, men det finns dubbelt så många till som ska fotograferas. Samtliga varor är inköpta i andra hand av Frida själv.

– Jag försöker att inte haka på trender, utan går 100 procent på vad jag tycker om.

Alla varor som säljs är i bra skick. Det händer att Frida själv gör i ordning och snyggar till produkter. Träskorna på bilden har hon försiktigt sandpapprat för att få fram en fin yta.
Alla varor som säljs är i bra skick. Det händer att Frida själv gör i ordning och snyggar till produkter. Träskorna på bilden har hon försiktigt sandpapprat för att få fram en fin yta. Foto: Peter Bäcker

Sedan Frida Edepil var tonåring har hon drömt om att vara egenföretagare. För att lära sig mer om hur det fungerar att driva företag valde hon att läsa ekonomi, men blev ekonom i stället för företagare.

Det arbetade hon också med fram tills för två år sedan, när hon och maken Oskar sålde lägenheten i Göteborg och flyttade till Forshaga.

– Jag har testat mycket, men det har aldrig känts riktigt bra. Jag har nog varit feg och inte riktigt vetat vad jag skulle göra. Nu gör jag det jag tycker är roligast, och följer mitt hjärta. Det är jättekul men läskigt.

”Lite av en ensamvarg”

Butiken, eller webbshoppen, driver Frida från husets undervåning. Där finns både lager och lokal att fotografera i.

Det händer att barnen hjälper till. Favoritsysslan är att mäta det som ska säljas.

– De har börjat säga att de vill ha lön för sitt arbete, säger Frida och skrattar.

Hon visar upp en lampskärm med päls som en av dem ska få, som tack för hjälpen.

I det lilla rummet på bottenvåningen fotar Frida varorna som ska säljas.
I det lilla rummet på bottenvåningen fotar Frida varorna som ska säljas. Foto: Peter Bäcker

Ibland kan det kännas svårt att skiljas från en del av de varor hon handplockat.

– Det som har sålts är det som är finast, men det är ju bra. Det betyder ju att det finns folk med samma smak som jag har.

Skulle hon hitta något som hon verkligen vill behålla gör hon det. Nästan alla kimonos blir kvar i huset och får flytta in i hennes egen garderob.

Och det är det bästa. Att få bestämma själv.

– Det bästa med att vara egenföretagare är att jag arbetar när det passar mig. Det svåraste är att behålla disciplinen, så att jag arbetar när jag ska och inte börjar diska eller bädda sängen.

Vill du göra riktiga loppisfynd? Då gäller det att ha tålamod, menar Frida.
Vill du göra riktiga loppisfynd? Då gäller det att ha tålamod, menar Frida. Foto: Peter Bäcker

Framtidsdrömmar

Men att vara egenföretagare kan vara ensamt. Frida berättar att hon gärna hade arbetat tillsammans med sin man, som är arkitekt. Då kan han designa och hon själv inreda.

– Sedan är jag lite av en ensamvarg och trivs bra med tillvaron, men jag gör gärna saker och projekt tillsammans med andra.

I dag erbjuder Rabbit hole vintage bara prylar och kläder online, men i framtiden drömmer Frida om att kunna ha en egen butikslokal, gärna i en lada.

– Det skulle kunna kombineras med ett fik. Så kan den som kommer dit sitta och fika i möbler som också är till salu.

Hon är också intresserad av ett sidospår, om hon inte bara ska hålla sig till butiksspåret.

– En festival i Forshaga vore gôrkul. Med några liveband och bar. Det är kul när det händer grejer, och jag tror det är något Forshaga behöver, säger Frida Edepil.

Tillsvidare är det dock Rabbit hole vintage som gäller.

– Det ska bli spännande att se om det går att leva på det här. Jag ska låta det ta tid. Det ska få växa fram i sin takt, säger Frida Edepil.

Dagen till ära har Frida burit upp varor från 70-, 80-, och 90-talet för att visa ett axplock från butiken.
Dagen till ära har Frida burit upp varor från 70-, 80-, och 90-talet för att visa ett axplock från butiken. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

ButikerForshagaHandelInredningKläderMöbler

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.