Hoppa till huvudinnehållet

Egna vedklabbar efter budgettapp på 15 miljoner: ”Stor risk att den tar slut”

Publicerad:
Rastplatserna längs Värmlands drygt 220 naturreservat kommer inte att se likadana ut i sommar som tidigare år. Detta sedan budgeten för naturvård minskats med två tredjedelar.
Rastplatserna längs Värmlands drygt 220 naturreservat kommer inte att se likadana ut i sommar som tidigare år. Detta sedan budgeten för naturvård minskats med två tredjedelar. Foto: LÄNSSTYRELSEN

Två tredjedelar av budgeten är borta.

Då blir det också mindre gjort i naturreservaten.

– Det kommer inte att se ut som det har gjort de senaste åren, säger Linda Sundström.

Hon är enhetschef för naturvård vid Länsstyrelsen i Värmland. Myndigheten har i år fått dra åt svångremmen ordentligt när det gäller skötseln av de drygt 200 värmländska naturreservaten. Detta sedan regeringen skurit ner anslaget från 24 miljoner kronor 2022 till 8,7 miljoner i år.

– När regeringen lade sin budget fick vi en tydlig inriktning åt vilket det håll det lutade, säger Linda Sundström.

I månadsskiftet januari och februari stod det klart hur kraftig minskningen skulle bli. Hela 64 procent – och risken är att den nya anslagsnivån inte är tillfällig.

– Vi planerar för att ligga på den här nivån och kanske behöva dra ner ännu mer. Anslaget ser ut att fortsätta att minska de två närmaste åren, säger Linda Sundström.

Hur kommer allmänheten märka att ni har mindre pengar att röra er med under 2023?

– Det kommer inte att se ut som det har gjort de senaste åren. Det kan till exempel vara slut på ved. Det kan vara så att vi inte hunnit röja rastplatserna så gräset växt till sig. Vi kanske heller inte har hunnit laga saker som gått sönder, som bord och bänkar, eller plockat upp allt skräp.

Den bantade budgeten ska bland annat hämtas hem på personalsidan. Tidigare år har länsstyrelsen haft resurser att ta in säsongsanställd personal som kompletterat den ordinarie styrkan.

– Vi har också entreprenörer som jobbar åt oss. Vi behöver dra ner på deras uppdrag.

Linda Sundström tror att tillgången på ved, eller rättare sagt bristen på, blir mest påtaglig för de som vandrar längs lederna.

– Risken är stor, åtminstone i vissa områden, att veden tar slut, säger Linda Sundström och uppmanar vandrare att ta med sig ett par extra vedklabbar i ryggsäcken.

Det är nämligen inte tillåtet att elda med varken levande eller döda grenar och kvistar från reservaten.

– Vi vet vilka områden som är mest besökta och försöker att prioritera dem när vi fyller på med ved.

Medtagen ved är att rekommendera om du tänker göra upp eld på en rastplats längs en vandringsled i sommar. Risken är nämligen stor att länsstyrelsen inte hinner fylla på förråden.
Medtagen ved är att rekommendera om du tänker göra upp eld på en rastplats längs en vandringsled i sommar. Risken är nämligen stor att länsstyrelsen inte hinner fylla på förråden. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ett minskat underhåll kan på sikt leda till att vissa vandringsleder kan behöva att stängas.

– Det är inte aktuellt i dagsläget, men säg att en spång går sönder och vi inte har tid eller pengar att laga den. Vi kan inte riskera att någon skadar sig. Samma gäller om ett träd faller ner över leden, säger Linda Sundström.

Bekämpningen av invasiva arter och arbetet med att märka ut naturreservatens gränser kommer också att bli eftersatt.

– Det blir kraftig neddragning av bekämpningen av invasiva arter. Vi prioriterar de områden där vi ser att naturvärden hotas.

Däremot påverkas inte naturvårdsbränningen av skog. Den finansieras med EU-medel.

– Vi arbetar även med att återställa våtmarkerna i dess naturliga skick. Det arbetet fortsätter enligt plan, regeringen har gjort en särskild satsning på det, säger Linda Sundström.

Artikeltaggar

Djur och naturEkonomiLänsstyrelsen i Värmlands länNaturvårdSkogVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.