Hoppa till huvudinnehållet

Mobiliserar för att rädda bruksbostäderna: ”Det går att lösa på billigare sätt”

Publicerad:
Reporter Kent Sjögren
Kent Sjögren
kent.sjogren@vf.se
Tony Sonnö och flera av hans grannar på Rölon i Skoghall vill hitta billigare och bättre lösningar för att rusta upp bruksbostäderna. Nu har de också fått stöd av Hyresgästföreningen.
Tony Sonnö och flera av hans grannar på Rölon i Skoghall vill hitta billigare och bättre lösningar för att rusta upp bruksbostäderna. Nu har de också fått stöd av Hyresgästföreningen. Foto: Peter Bäcker

Hyresgästerna tar nu krafttag för de anrika bruksbostäderna på Rölovägen i Skoghall. Rivning är uteslutet, menar de – och att renovera behöver inte kosta 50 miljoner kronor.

De har dessutom fått backning av Hyresgästföreningen, vars förbundsordförande kommer på besök inom kort.

VF skrev tidigare i våras om Hammaröbostäders bekymmer med de tio byggnaderna mellan centrum och Skoghalls bruk. Renoveringsbehovet bedöms som mycket stort, och en kostnadsberäkning har landat på 50 miljoner kronor.

Hyresgästerna är dock skeptiska. Nyligen bildade de gruppen ”Rädda Rölon” och de har fått stöd av Hyresgästföreningen, som kallat till en träff med de boende ute på plats den 9 maj.

Där deltar bland annat förbundsordföranden Marie Linder, samt kommunalrådet Solweig Gard (S) och Hammaröbostäders styrelseordförande Thomas Bäckman (S).

– Det känns bra att få det stödet. Vi som bor här värnar ju om de här husen, de har en lång historia. Och vi har full förståelse att det behöver fixas en del – som ventilation och el och en del upputsning. Men vi tycker inte att det går att jämföra med Lunden på andra sidan vägen, säger Tony Sönnö som bott ett 15-tal år i ett av trähusen.

"Det behöver inte bli lika omfattande som Lunden – taken kan tvättas och behandlas, fasaderna behöver bara rätt sorts färg och fönstren är bara tio år gamla”, menar Tony Sonnö.
"Det behöver inte bli lika omfattande som Lunden – taken kan tvättas och behandlas, fasaderna behöver bara rätt sorts färg och fönstren är bara tio år gamla”, menar Tony Sonnö. Foto: Peter Bäcker

Sonnö syftar på de 14 arbetarbostäderna som för några år sedan renoverades för just omkring 50 miljoner kronor. Skillnaden, menar han, är att där var samtliga hus i trä. Alla fick ny brädfodring, samt nya fönster.

– Här sattes nya treglasfönster in för bara ett tiotal år sedan. Det är en jättestor kostnad som man inte behöver göra om igen. Vad gäller fasaderna har de nu flagnat för tredje gången, för att man gång på gång använder fel färg. Se till att göra det rätt! Taken tror jag också man kan vänta med, om man tvättar och behandlar dem. Bara där har man sparat in många, många miljoner.

Tony Sonnö poängterar också att de boende är beredda att gå Hammaröbostäder till mötes, bland annat genom att börja betala för hushållselen som i dag ingår i hyran.

– Vi vill framförallt vara med och få tycka till, det är ju vi som bor här. Och det vill vi fortsätta göra.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kommer till Skoghall på tisdagen för att träffa de boende och några av Hammarö kommuns ledande politiker.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder kommer till Skoghall på tisdagen för att träffa de boende och några av Hammarö kommuns ledande politiker. Foto: Thommy Tengborg/TT

Elisabeth Myr, folkrörelseutvecklare på Hyresgästföreningens Karlstadskontor, anser att Rölon precis som Lunden är ett viktigt bostadsområde:

– Ja, jag tror det var bland de allra första arbetarbostäderna som Uddeholmsbolaget byggde på 1910-talet. Det är byggnader som man behöver värna om. Och det är i det här läget, innan några beslut fattats, som vi har möjligheter att påverka för hyresgästernas bästa. Hade vi inte engagerat oss för Lunden för några år sedan tror jag det slutat på ett mycket värre sätt, till exempel.

Hur det hela ska sluta återstår att se. Thomas Bäckman lovar att lyssna på de boende.

– Absolut, än så länge har vi ju inte så mycket mer än det underlag som tjänstemännen tagit fram. Men det är oundvikligen så att det krävs stora åtgärder för att få husen i acceptabelt skick.

Artikeltaggar

AB HammaröbostäderBeslutBostad och byggenHammarö kommunHyresgästföreningenSkoghallSocialdemokraternaSolweig GardThomas BäckmanVentilationÅtgärder

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.