Hoppa till huvudinnehållet

Förskingrande rektorn ska genomgå sinnesundersökning

Publicerad:
Det segdragna förskingringsmålet mot den före detta biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola får vänta ett tag till på sin upplösning. 53-åringen ska genomgå en sinnesundersökning.
Det segdragna förskingringsmålet mot den före detta biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola får vänta ett tag till på sin upplösning. 53-åringen ska genomgå en sinnesundersökning. Foto: HP Skoglund

Hovrättsförhandlingarna mot den tidigare biträdande rektorn på Kyrkeruds folkhögskola skulle ha avslutats förra veckan.

Istället togs beslut om att han ska genomgå en så kallad ”liten sinnesundersökning”.

Den 53-årige mannen dömdes förra våren av Värmlands tingsrätt till fängelse i två år och nio månader för grov förskingring och trolöshet mot huvudman. Detta efter att han på ett systematiskt sätt tillskansat sig flera miljoner kronor samt saker som beställts till Kyrkeruds folkhögskola.

Domen överklagades av såväl mannens försvarsadvokat som åklagaren, och under senare delen av april genomfördes en ny förhandling i Hovrätten för Västra Sverige. De drygt 40 vittnena kallades dock inte igen, utan rättens ledamöter fick lyssna på bandupptagningar.

Den 27 april avslutades förhandlingarna med sakframställningar från både försvaret och åklagarsidan. Men därefter pausades processen i en månad. Detta eftersom rätten beslutade att 53-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning.

– Hovrätten väckte frågan redan innan förhandlingen att en sådan undersökning kan vara bra att luta sig mot. Med tanke på det som kommit fram i samband med personundersökningen och under tingsrättsförhandlingen ansåg jag att det kunde förordas. Och försvaret hade inget att invända, säger Feldth Håpnes.

Vad kan det få för betydelse?

– Det kan ha en påverkan för straffvärdet. Nu handlar det här visserligen om ett så högt straffvärde så även om undersökningen skulle visa att den tilltalade lider av en allvarlig psykisk störning tror jag inte att det förändrar saken väsentligt. Men vi får se vad man kommer fram till.

Den 26 maj återupptas alltså förhandlingen för en dag, med resultaten av undersökningen. Därutöver även påföljdsframställningarna från försvar och åklagarsida.

Har något nytt kommit fram under hovrättsförhandlingarna som förändrar saken?

– Nej, inte enligt min åsikt. Försvaret kom med några nya påståenden, men jag anser att det kunnat vederläggas. Bland annat genom ett tilläggsförhör med en anställd på Region Värmland.

Artikeltaggar

ÅklagareÅrjängBrott, lag och rättFängelseFörskingringHovrätten för Västra SverigeKyrkeruds FolkhögskolaRegion VärmlandTrolöshet mot huvudmanVärmlands tingsrätt

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.