317 Karlstadsbor tyckte till i den första omgången som var på prov.
Förhoppningen är medborgarpanelen ska nå upp till 400 deltagare.
– Panelen ska spegla ett mini-Karlstad och då behövs det lite volym, säger Anders Tallgren (S).
Han är kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden som ansvarar för den digitala medborgarpanelen som sjösattes i mars. Det var en provomgång där deltagarna tyckte till om utformningen av frågorna och vilka områden de tycker är mest intressanta.
”Stadsutveckling”, ”Hållbar framtid” och ”Friluftsliv och motion” hamnade topp tre. Det förvånar inte Anders Tallgren.
– Nej, egentligen inte. Det är stadsbyggnads som rekryterat panelen och då är man intresserad av frågor som rör stadsutveckling, säger han.
Panelen var inte lika förtjust i ämnesområden som ”Ungdomsfrågor”, ”Förskola” och ”Aktiviteter och stöd för seniorer”.
Den första av totalt tre skarpa frågeomgångar under 2023 pågår. Den handlar om attraktiva boendemiljöer där panelen bland annat ska tycka till om betydelsen av att det finns ett grönområde, en livsmedelsbutik, förskola/skola och en busshållplats i närheten av bostaden.
– Vi hoppas på ett högt deltagande för vi vill inte bara redovisa vad Karlstadsborna tycker utan svaren ska användas i verksamheten som underlag i framtida ärenden och processer, säger Anders Tallgren.
I den första omgången som genomfördes i mars låg svarsfrekvensen på 90 procent. Panelen består i dag av cirka 380 deltagare. Ambitionen är att nå 400.
Hållbar stadsutveckling och trafikplanering är två förslag på kommande frågeomgångar under 2023.
– Det pågår ett bredare arbete i kommunen om medborgarinflytande. Den här panelen är ett mini-Karlstad så det skulle gå att fråga om andra saker, men där är vi inte än. Just nu är det stadsbyggnads som genomför ett pilotprojekt, säger Anders Tallgren.