Hoppa till huvudinnehållet

Per är en av eldsjälarna bakom populära motordagen: ”Enda gången det är trafikkaos”

Publicerad:
Per Flobergseter som är en av eldsjälarna bakom motordagen i Edsvalla visar upp reportaget som skrevs förra året. ”De var jätteimponerade över arrangemanget. Och då känner man en stolthet och i den hittar man ju en drivkraft”, säger han. Foto: HP Skoglund

Motordagen i Edsvalla har blivit ett populärt arrangemang under åren.

Per Flobergseter är en av de drivande krafterna bakom – och också den som fick idén – till evenemanget.

– Det är en rolig dag och den engagerar många. Det är enda gången det är trafikkaos i Edsvalla.

Per Flobergseter minns tillbaka till 2005, då den första motordagen anordnades. Då jobbade han på den nu nedlagda Edsvallaskolan och var delaktig i elevrådet. Han berättar om eleven som fångade honom efter ett elevrådsmöte och frågade vad de hade pratat om under mötet.

– Jag berättade att många av tjejerna ville ha en djurens dag, men att det blir lite svårt med allergier och sånt på en skola. Då sade killen till mig: ”Skulle vi ha något med motor skulle jag ta med min cross”.

Per tänkte vidare på vad eleven hade sagt.

– Tänk om vi kunde få dit en cross, en motorcykel, en amerikanare och en rallybil? Jag tog kontakt med en förälder som är motorintresserad och han nappade. Så då körde vi igång.

”Bygdens stolthet”

När den första motordagen arrangerades på skolområdet kom 80 olika fordon, och inträdet låg på tio kronor.

– Då fick man en korv och bröd på det inträdet också – så det var väldigt generöst, säger han småskrattande.

Evenemanget växte för varje år, blev till slut för stort för skolgården och flyttade så småningom till Edsvalla idrottsplats. Allt arbete sker ideellt, och överskottet går oavkortat tillbaka till orten. Till en början var det eleverna på Edsvallaskolan som fick ta del av pengarna. Per berättar hur de bland annat kunde köpa pingisbord, men också finansiera flera skolresor.

Under 2022 slogs det både utställar- och besöksrekord. Totalt stod det 550 fyrhjuliga fordon och 120 tvåhjuliga på området.
Under 2022 slogs det både utställar- och besöksrekord. Totalt stod det 550 fyrhjuliga fordon och 120 tvåhjuliga på området. Foto: HP Skoglund

Än i dag råder samma filosofi som vid starten, att det ska vara så billigt som möjligt och alla ska kunna vara med.

– I år har vi höjt avgiften till 60 kronor. Det är nitton år sedan vi startade och vi hade tio kronor i inträde så det är inte så farlig ökning ändå tycker jag. Är man en familj och vill gå in ska det inte kosta skjortan.

I fjol, när dagen kunde arrangeras igen efter ett par års coronauppehåll, slogs det både utställar- och besöksrekord. Då kom 550 fyrhjuliga fordon och 120 tvåhjuliga – och cirka 1 700 besökare från bland annat Norge, Västkusten och Dalarna.

– Det hade ju inte varit något på två år så folk var ju väldigt sugna, säger Per.

Hur många som kommer på söndag den 7 maj återstår att se. De som vill ställa ut behöver inte anmäla sig i förväg.

Under 2016 skänkte de 15 000 kronor till jordbävningsoffren i Nepal. ”Det är något man är lite stolt över”, säger Per när han visar diplomet som hänger på väggen i klubbstugan.
Under 2016 skänkte de 15 000 kronor till jordbävningsoffren i Nepal. ”Det är något man är lite stolt över”, säger Per när han visar diplomet som hänger på väggen i klubbstugan. Foto: HP Skoglund

Numer går överskottet oavkortat till Edsvalla IF:s verksamhet som i dag har 350 medlemmar. En förening som ligger Per varmt om hjärtat eftersom han har varit engagerad i den i över 50 år, men också själv spelat i den.

– Man har ju ett pirr i magen varje år, för man ser så fram emot den här dagen. Och Edsvalla som bygd med skolan nedlagd och inga butiker kvar, det som finns är ÖoB och Höglunda jordgubbsodling, då blir föreningen väldigt viktig för bygden.

Edsvalla IF har tack vare motordagen inte behövt höja medlemsavgifterna på flera år. berättar Per.

– Vi vill bibehålla låga avgifter så att barnen kan fortsätta med idrott. Sedan har vi även kunnat köpa material till lagen. Vi har även finansierat mycket i själva idrottsplatsen. Det ska inte behöva kosta någonting.

Hur hittar du drivkraften efter så många år?

– Det här är en dag som verkligen satt Edsvalla på kartan. Den har även fortsatt att växa, och Edsvalla motordag är omtalad och folk vet att den finns. Förra året gjorde en stor motortidning ett reportage, och de var jätteimponerade över arrangemanget. Och då känner man en stolthet och i den hittar man ju en drivkraft.

På söndag den 7 maj går årets motordag av stapeln på Edsvallas idrottsplats Edsvallen.
På söndag den 7 maj går årets motordag av stapeln på Edsvallas idrottsplats Edsvallen. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

EdsvallaEdsvalla IFFordonIdrottsplatsMotor

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.