Hoppa till huvudinnehållet

Häng med in i djursjukhusets nya lokaler – nu kan fler få hjälp: ”Vi är stolta”

Publicerad:
På söndag är det invigning av nya Karlstad djursjukhus Evidensia. Djurskötaren Malin Hedh och hennes gråhund Hilda, 5, visar upp en av de nya hundboxarna.
På söndag är det invigning av nya Karlstad djursjukhus Evidensia. Djurskötaren Malin Hedh och hennes gråhund Hilda, 5, visar upp en av de nya hundboxarna. Foto: HP Skoglund

På söndag invigs de nya lokalerna på Karlstad djursjukhus Evidensia.

Nu ska fler djur få hjälp – och operationerna ska flyta på snabbare.

– Det är skönt att vi kan hänga med i den utveckling som sker inom djursjukvården, säger Lovisa Forslund, som är tillfällig enhetschef.

Djursjukhuset som byggdes på 70-talet har länge varit i behov av renovering. För drygt tio år sedan byggdes väntrummet och receptionen om, men i fjol påbörjades den mest omfattande renovering och tillbyggnad i djursjukhusets historia. Verksamheten har varit igång under hela renoveringen, vilket har inneburit en del planering.

Nu är allt uppfräschat, och här är nu ljusa lokaler med ljusa färger. Allt är planerat efter både anställdas ergonomi och djurens trivsel.

Malin Hedh och tillfälliga enhetschefen Lovisa Forslund visar upp det nya djursjukhuset.
Malin Hedh och tillfälliga enhetschefen Lovisa Forslund visar upp det nya djursjukhuset. Foto: HP Skoglund

Malin Hedh, som är djursjukskötare, har varit delaktig i hela ombyggnationen.

– Jag har gjort i princip hela ritningen. Jag tog med mig den hem och satt och ritade, det är lättare för mig, som vet hur vi jobbar, att planera, säger hon.

Veterinärbrist

Med den nya ombyggnationen hoppas man kunna locka fler som vill börja jobba på djursjukhuset. För fortfarande råder en veterinärbrist.

– Med den personalstyrka som vi har i dag så gör vi så gott vi kan med öppettider och liknande, säger Lovisa Forslund, och fortsätter:

– Det är klart att det alltid är en vision att ha dygnet runt öppet men då krävs det också att man har en viss personalstyrka, och det har vi inte i dagsläget.

Men borde inte ni som är störst i Värmland kunna erbjuda djurägarna dygnet runt öppet?

– Det är klart att vi skulle vilja det, och vi förstår att djurägarna är oroliga också. Det ser ut så här i hela landet, och vi gör så gott vi kan härifrån.

I och med den nya renoveringen och tillbyggnaden ska de nu kunna ta emot mer patienter. Fler djurboxar har byggts, och de har utrustats med plexiglasdörrar istället för galler.
I och med den nya renoveringen och tillbyggnaden ska de nu kunna ta emot mer patienter. Fler djurboxar har byggts, och de har utrustats med plexiglasdörrar istället för galler. Foto: HP Skoglund

Lovisa Forslund sticker in med en positiv nyhet apropå öppettider:

– En fördel är att vi faktiskt i sommar kan ha ordinarie öppettider, vilket vi inte haft tidigare somrar.

På söndag öppnar de upp verksamheten för allmänheten med rundvandring i de nya lokalerna och diverse tävlingar och erbjudanden.

– Jag tror att det blir väldigt uppskattat, och för oss att få visa upp det här. Vi är väldigt stolta över det här, säger Lovisa Forslund.

”Säkrare för patienten”

VF tas med på en smygtitt och under rundvisningen visar djursjukhuset bland annat upp den nya skiktröntgen, som är ett välkommet inslag på sjukhuset.

– Vi har velat haft en tidigare, men inte haft plats. Det här är ett tillskott som känns väldigt bra, säger Malin Hedh.

Lovisa Forslund inflikar:

– Tidigare har vi fått remittera patienterna.

Båda berättar hur de blev tvungna att riva en vägg för att få in den nya röntgen, som nu står i ett rum som slagits ihop av två tidigare förråd.

Den nya skiktröntgen är ett välkommet tillskott.
Den nya skiktröntgen är ett välkommet tillskott. Foto: HP Skoglund

Totalt är det nya djursjukhuset 230 kvadratmeter större än tidigare. Det finns flera nya rum, men den som tidigare varit på djursjukhuset kan känna igen sig vid vissa av besöksrummen. Här har bara ett par väggar tagits bort eller flyttats.

Tandavdelningen har byggts ut. I dag finns två värmebord med en vägg emellan, och med en röntgenutrustning på var sida.

Här står Malin Hedh i den största operationssalen, och till höger står den nya narkosutrustningen - som är en av de stora investeringarna som gjorts.
Här står Malin Hedh i den största operationssalen, och till höger står den nya narkosutrustningen - som är en av de stora investeringarna som gjorts. Foto: HP Skoglund

Fler boxar har byggts till djuren vilket medför att de kan ta emot mer patienter. Det finns numer tre operationssalar, vilket ger möjlighet till fler operationer. Dessa är också utrustade med en ny modern narkosutrustning.

– Det är en av de stora grejerna som vi investerat i. Den är säkrare för patienten, och den känner av om en patient inte andas tillräckligt djupt. Då kan den hjälpa till, säger Malin Hedh.

Ny avdelning

En större iva-avdelning har också byggts där de kan ta emot fler djur. Här kan djuren få syrgas i varje box och kameraövervakas. Rehabiliteringen huserade tidigare i flera rum men samlas nu i ett enda. Det underlättar för Camilla Ekström som är certifierad fysioterapeut och legitimerad djursjukskötare. Hon säger att hon är nöjd över hennes nya tillskott på avdelningen: lasern.

– Den kan man göra allt möjligt med, men främst använder jag den för smärtlindring och massage, säger hon.

Camilla Ekström på rehabiliteringen, till vänster, är nöjd över att ha hela sin verksamhet nu i samma rum. Tidigare var det mer utspritt. ”Nu är jag på ett och samma ställe, vilket underlättar”, säger hon.
Camilla Ekström på rehabiliteringen, till vänster, är nöjd över att ha hela sin verksamhet nu i samma rum. Tidigare var det mer utspritt. ”Nu är jag på ett och samma ställe, vilket underlättar”, säger hon. Foto: HP Skoglund

Längst bort i byggnaden har de byggt en ny avdelning för de djur som måste avlivas. Här finns en egen ingång och ett väntrum för djuren som ska få somna in i en lugn miljö, med husse och matte som tröst bredvid.

– De ska kunna komma och få vara ifred. Likaså när man ska gå ska man inte behöva gå ledsen genom väntrummet. Även om det är tråkigt vill vi försöka göra det så bra det går. Det är den värsta situationen man kan hamna i som djurägare, säger Malin Hedh.

Direkt man kommer in på sjukhuset möts man av den nybyggda receptionen och butiken.
Direkt man kommer in på sjukhuset möts man av den nybyggda receptionen och butiken. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

DjurDjur och naturDjursjukhusKarlstadRehabiliteringRenoveringarVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.