När det var som värst duggade både tillbuden och kränkningsanmälningarna tätt.
Nu återstår en dryg månad av vårterminen, och på Frykenskolan andas det optimism.
– Det är som att vi har längtat efter det här, säger föräldern Helena Henriksson.
Skolbarnen kikar nyfiket ut i den öppna och försommarvarma samlingslokalen på den nybyggda delen av Frykenskolan. Idag är det deras föräldrar som är här, sexornas. Och det är allt ett tiotal som dyker upp när skolan bjuder in på föräldrafika.
– Bjuder man in så kommer vi väl, ler en mamma som försetts med en kaffekopp.
– Jag tänker att man vill se hur barnen beter sig här, jag tycker att det överlag är en ouppfostran hos dem idag och att det är ingen respekt för varken barn eller vuxna.
De flesta är positiva till initiativet. Här får de träffa varandra, skolledningen och även närvara på undervisningen under det som är slutet på skolveckan.
Helena Henriksson förklarar hur hon försöker ta varje tillfälle i akt för att få vara delaktig i barnens skolgång och är själv på plats på skolan så ofta hon kan.
– Det är viktigt att det finns en länk mellan skolan och hemmet. Att lära känna lärare och även de andra barnen för att skapa ett förtroende mellan varandra, resonerar hon, också glad över att skolan bjuder in.
Samtidigt som hon trycker på vikten av att fler kommer. Sexornas vårdnadshavare bjuds in på fika ytterligare en gång före sommarlovet – det här är tredje veckan som skolan bjuder på föräldrafika och med en årskurs i taget börjar det om med fyrorna igen nästa vecka.
– Och vi gör lika på högstadiet också, även på grundsärskolan och den särskilda undervisningsgruppen, säger rektor Anna Renhult.
Bakgrunden är förstås den stökiga höstterminen, som är välrapporterad vid det här laget. Den trenden ser man sig nu ha vänt och av flera åtgärder är föräldramöten och det här föräldrafikat några.
– Vi har diskuterat det här tidigare också, men nu blev det på något sätt att det var läge nu, nu gör vi något och visar att vi måste vända på det här så att skolan blir till något positivt, säger Anna Renhult.
Internt jobbar man bland annat mycket med tätare personalmöten och tydligare avstämningar, man har också förstärkt närvaron i matsalen och ökat mängden anordnade aktiviteter på rasterna, vilket man också ser sig ha fått bra träff på och här har kommunens fritidsförvaltning varit behjälplig.
Och från kommunens håll har skolchef Johan Nilsson varit engagerad på skolan i större utsträckning som ett sorts övergripande stöd.
– Vi känner att vi har en positiv trend nu, och den behöver vi jobba vidare med. Sedan vet vi om att allt det här är ett långsiktigt arbete, det finns ingen quick fix och vi måste hålla i det. Sedan kan det alltid uppstå nya utmaningar också, men jobbar vi med det systematiskt och följer upp det vi gör så blir det en förändring, säger han och tillägger:
– Vi känner ett engagemang och stöd från föräldrarna, det finns en vilja att jobba tillsammans och det är väl det jag vill skicka med här – utifrån ett utgångsläge som var ganska jobbigt så har vi ändå tagit oss några steg framåt. Och då krävs det ju att alla vill vara med och hjälpa till.
Plan för hösten
Nog börjar man redan ha en viss plan inför höstterminen redan nu, det jobbas på både lång och kort sikt. Och det gjorde man redan när länsmedierna i slutet på mars började rapportera om återkommande problem med bråk och stök på skolan.
– Jag tycker ju att vi har en bra skola med duktiga elever och jätteduktig personal och jag vill nog framhäva att det här kommer bli bra. Sedan har vi bara startat ett arbete nu och det är såklart jättesvårt att se vad det har gett för effekter på några månader, säger Anna Renhult.
Föräldragruppen är hur som helst tillfreds, åtminstone om dem vi samspråkar med får tala för dem alla.
– Jag tror kanske att en uppfattning är att barnen inte vill att vi föräldrar ska komma, funderar Helena Henriksson som snarare har en annan erfarenhet.
– Jag är med och hjälper till och försöker vara delaktig för det behövs fler vuxna här, så att barnen blir sedda, för det behöver de.
LÄS OCKSÅ:
Läraren Frida: ”Kunde vara kränkningar, fysiska påhopp och rasistiska uttryck”Hårt klimat på skolan – nu ska mellanstadiet få kameraövervakningFöräldrar om stöket på skolan: ”Fruktansvärt trist att man inte får bukt med det”