Hoppa till huvudinnehållet

Ny utmanare i undergångsracet

Publicerad:
Svampmoln, klimatkollaps eller utplåning via robot? Det som lever får se.
Svampmoln, klimatkollaps eller utplåning via robot? Det som lever får se.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Knappt hade man hunnit vänja sig vid att kärnvapenkatastrofen åter tronade som ett möjligt framtidsscenario förrän nästa undergångsalternativ bufflade sig framåt i kön av potentiella apokalypser. Nu är det AI som har pole position som mänsklighetens omintetgörande.

Ja, för den gillar att frossa i dystra framtidsprognoser finns det sannerligen att välja på. Klimatlarmen kommer allt tätare, kärnvapnerasslet från Kalla kriget är tillbaka och vi har dessutom precis genomlevt en pandemi forskarna lovar inte är den sista.

Men av medierna att döma de senaste månaderna får alla dessa potentiella världsförstörare eventuellt se sig omsprungna – av en gammal science fiction-bekanting. Den artificiella intelligensen riskerar att snabbt utvecklas förbi oss, och kommer då kanske se oss som överflödiga. På något sätt, jag har inte riktigt förstått hur, kommer vi då att avlägsnas från planeten och, får man anta, robotarna ta över.

Det hade varit skönt att få en vision för framtiden att hoppas på istället för ytterligare en att försöka undvika, kan jag tycka. Det blir så deppigt allting, när vi bara tycks skapa bottenlösa fallgropar för oss själva.

Kanske är de snälla ändå, de där robotarna? Får man hålla tummarna för det?

Artikeltaggar

Artificiell intelligensGomorronRobotarTeknik och vetenskap