Hoppa till huvudinnehållet

De grönröda vill vidareutveckla byggåterbruk: ”Ett viktigt kugghjul”

Publicerad:
Emma Norrman och Jenny Bergman sorterar material på Sola Byggåterbruk. Arkivbild. Foto: Lisa Olaison

Det grönröda styret i Karlstad vill utveckla den miljövänliga bygghandeln Sola byggåterbruk, det meddelar man i ett pressmeddelande under fredagen.

Genom att vidareutveckla verksamheten, som säljer och tar emot överskott av bland annat byggmaterial och vitvaror, vill de grönröda uppnå två saker – ökad klimatnytta och bättre nyttjande av skattepengar.

I dagsläget är återbruket ett komplement till Solareturens verksamhet.

Man ser potential i att använda inredningsartiklar och material, både för kommunen och privata byggföretag.

– Sola Byggåterbruk är redan idag en viktig aktör för den moderna cirkulära byggsektorn. I Karlstads kommun har vi högt uppsatta klimatmål och vi kan se att det är just inom byggsektorn som den största utmaningen finns för att minska klimatutsläppen. Därför är en utveckling av Sola Byggåterbruk ett viktigt kugghjul i vår gröna omställning, säger Monika Bubholz (MP), ordförande för teknik- och fastighetsnämnden i ett pressmeddelande.

De grönröda ser även den sociala nyttan för personerna som arbetar vid Sola byggåterbruk.

– Verksamheten har visat sig vara en bra språngbräda för personer som tidigare har haft svårt att få en plats på arbetsmarknaden. Dessutom breddar vi vår kompetens inom ett expansivt område inom byggsektorn, säger Nathalie Björfeldt (S), andre vice ordförande i teknik- och fastighetsnämnden i ett pressmeddelande.

Att minska nyinköp av möbler genom att hantera kommunens möbellager, är ett förslag på hur verksamheten skulle kunna vidareutvecklas, enligt de grönröda.

– Det finns exempel där kommuner sparat mångmiljonbelopp på liknande upplägg, säger Marie Högkvist (C), ledamot i teknik- och fastighetsnämnden i ett pressmeddelande.

Artikeltaggar

ArbetsmarknadBostad och byggenByggprojektKarlstadKarlstads kommunMiljöpartietMöblerMonika BubholzTeknikTeknik och vetenskap

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.