Hoppa till huvudinnehållet

Från Hells Angels till LSS-boende: ”Nu är det äntligen klart”

Publicerad:
Det nya LSS-boendet på Härtsöga är klart och invigs officiellt nästa fredag.
Det nya LSS-boendet på Härtsöga är klart och invigs officiellt nästa fredag. Foto: Peter Bäcker

Den gamla HA-gården på Härtsöga är riven och ersatt av ett LSS-boende med sex lägenheter.

– Det känns bra att vi fått till ett vårdboende, säger Stefan Jonsson (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Officiell invigning stundar nästa vecka.

Det var i september 2021 som Karlstads kommun kallade till pressträff. Den tidigare HA-gården, som kommunen köpt in på auktion för drygt tre miljoner kronor, skulle jämnas med marken.

– Nu river vi det här för en bättre verksamhet, sade Henrik Lander (C), dåvarande ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, med släggan i högsta hugg.

Tanken var att de sex individanpassade lägenheterna med eget kök skulle bli inflyttningsklara till årsskiftet 2023. Bygget drog emellertid över tiden med några månader.

– Men nu är det äntligen klart och de första flyttar in i slutet på maj, säger Stefan Jonsson.

Den officiella invigningen är utsatt till fredagen den 12 maj.

Det var i september 2021 som politikerna Sara Kihlström (KD) och Henrik Lander (C) och kommunens verksamhetschef Lars-Göran Melin kallade till pressträff för att presentera planerna på det nu färdigbyggda LSS-boendet.
Det var i september 2021 som politikerna Sara Kihlström (KD) och Henrik Lander (C) och kommunens verksamhetschef Lars-Göran Melin kallade till pressträff för att presentera planerna på det nu färdigbyggda LSS-boendet. Foto: HP Skoglund

– Det här är lägenheter för personer som har ett större vårdbehov och utifrån det är det bra med ett avskilt läge, säger Jonsson.

Vård- och omsorgsförvaltningens kölista till LSS-platser består i dagsläget av 13 namn. Listan kan snart minskas rejält då det även stundar återinvigning av boendet på Färjestad. Boendet på Örngatan öppnade 2019 i privat regi, men verksamheten pausades sommaren 2022. Nu öppnas det igen fast i kommunal regi.

– Det är sex platser även där, men det innebär inte att kön försvinner. Det tillkommer nya personer. Vi tar dessutom hem två externa placeringar, säger Stefan Jonsson.

Under 2024 öppnar även ett LSS-boende i privat regi i Karlstad där kommunen avser att köpa in sig.

Budgeten för LSS-boendet på Härtsöga var när projektet startade drygt 32 miljoner kronor.

HA-gården rivs för LSS-boende: ”En bättre verksamhet”Nu rivs HA-gården: ”Symboliskt”LSS-boende pausades i somras – nu kan det öppna i kommunal regiHA-gården rivs – blir LSS-boende

Artikeltaggar

FärjestadHärtsögaKarlstads kommunLägenheterOmsorgStefan JonssonVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.