Hoppa till huvudinnehållet

William, 13, startar boll-lek för bygdens unga: ”Vill skapa intresse för fotbollen”

Publicerad:
William Grund startar boll-lek för de unga i Stöllet. ”Jag vill att barnen kanske ska få ett intresse för fotbollen, och kanske börja spela i till exempel Torsby eller Malung”, säger han.
William Grund startar boll-lek för de unga i Stöllet. ”Jag vill att barnen kanske ska få ett intresse för fotbollen, och kanske börja spela i till exempel Torsby eller Malung”, säger han. Foto: privat

Med brist på saker att göra för de unga i Stöllet, tar trettonåriga William Grund nu saken i egna händer.

Han startar boll-lek för barnen, i åldrarna 4-11 år, på orten.

– Det har aldrig riktigt funnits någon aktivitet för barn i någon ålder under den tiden som jag har bott här, och då ville jag göra något för barnen, säger han.

William har bott i Stöllet i större delen av sitt liv berättar han, och spelar själv fotboll i Malung IF. Då han under alla år känt att det inte finns så mycket att göra på fritiden, vill han nu att barnen genom boll-lek ska få ett intresse och något att göra åtminstone en dag i veckan.

I ett samarbete med föreningen Norra Ny Utveckling har han fått hjälp med sponsorer, material och försäkringar för barnen. Men själva upplägget har han kommit på själv.

– Jag har skrivit ner ett träningsschema. Vi ska börja med lite enklare övningar. Vissa kanske inte ens har spelat fotboll innan eller kanske inte ens vet hur man rör sig med bollen eller hur man tar med sig bollen.

Själv har han hållit på med fotbollen sedan han var sex år, och går nu i sjuan.

Vad har du för mål med ditt eget spelande?

– Jag märkte ganska tidigt, kan man säga i min karriär, att det inte blir någon stor talang av mig men jag har ganska bra koll på spelet – som man säger i fotbollsvärlden så har jag ganska bra blick. Många har sagt att jag skulle passa som tränare. Just nu spelar jag för att jag tycker det är kul.

Hittills har fem barn anmält sig till boll-lek, och den 16 maj samlas barnen för första gången på fotbollsplanen i Stöllet. Och visionen är klar.

– Jag vill att barnen kanske ska få ett intresse för fotbollen, och kanske börja spela i till exempel Torsby eller Malung. Så att de kan få spela, om man kan kalla det riktig fotboll, och spela matcher och så. Men också ge dem erfarenhet och träna dem så att de blir bättre.

Artikeltaggar

BarnFörsäkringarFotbollFritid och livsstilMalungStölletTorsby

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.