Hoppa till huvudinnehållet

Vi blir grundlurade igen

Publicerad:
Facebooks serverhall som öppnades i Luleå för tio år sedan skulle skapa tusentals nya arbetstillfällen och fick för det kraftiga skattesubventioner. Men några tusentals nya jobb blev det aldrig.
Facebooks serverhall som öppnades i Luleå för tio år sedan skulle skapa tusentals nya arbetstillfällen och fick för det kraftiga skattesubventioner. Men några tusentals nya jobb blev det aldrig. Foto: Susanne Lindholm / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sverige blir ständigt blåst av den nya tekniken. Vi tror att det om 15 år kommer att finnas små modulära reaktorer. Därför behöver vi inte använda modern teknik för att stabilisera vårt elnät. Det skriver Lennart Fransson i ett debattinlägg.

I Sverige är vi bortskämda med vattenkraft, kärnkraft och stor svängmassa. Länder som aldrig haft detta, använder modern teknik för att stabilisera nätet. Många köper spänningsstabilisatorer, STATCOM, från till exempel Hitachi i Sverige, för att kunna ha en större andel sol och vind i systemet. De kan på några millisekunder reglera den reaktiva effekten.

Förr användes synkrongeneratorer, som bara följde med nätet. De drevs inte av någon vattenturbin. Genom att ändra magnetiseringen, kunde den reaktiva effekten styras, men det tog lång tid. Nu kommer de tillbaka igen, därför att när kolkraftverk stängs, så behövs det ny svängmassa.

ABB i Västerås har till exempel sålt två anläggningar till Liverpool, där generatorn är ihopkopplad med ett svänghjul, som väger 400 ton. De ger en halv procent av svängmassan i hela Englands elsystem.

Det är bara fem år sedan Elon Musk erbjöd Australien, att på 100 dagar bygga en batteripark, som skulle stötta vid toppbelastning. Om det inte fungerade som han lovade, skulle de få den gratis. Utvecklingen har gått snabbt. Idag finns det batteriparker som kan lagra 450 MWh och lämnar en effekt på 300 MW. De kan hjälpa till att klara timmarna med belastningstoppar. Länder står i kö för att få köpa. Inte Sverige.

För tio år sedan fick vi veta att serverhallar var spetsteknik, som skulle skapa massor av jobb. Detta skulle bli vår nya basindustri. Ett typiskt exempel var en rapport från Boston Consulting Group, BCG som sade att etableringen av Facebooks serverhall i Luleå skulle ge 9 miljarder kronor i tillväxt och 4 500 jobb i Sverige – hälften bedömdes tillfalla regionen.

Riksdagen sänkte elskatten för serverhallar från 29 till 0,5 öre/kWh. Jag har länge frågat många politiker varför. Förre ordföranden i Näringsutskottet, Hjelmered, svarade att serverhallarna fick samma villkor, som annan elintensiv industri. Jan Björklund svarade, att när Finland sänkte skatten, måste vi följa efter. Det är viktigt att få företag till Norrland. Serverhallarna hamnade dock i Mälardalen och till och med i Staffanstorp i Skåne, där nätet redan var hårt belastat.

Nu skall riksrevisionen granska subventionerna till dessa serverhallar. Från 2017 till och med januari år 2022 har serverhallarna fått drygt 1,3 miljarder i skattelättnader. Serverhallarna i Luleå förbrukar en TWh. DN:s granskning visar att bolaget som driver serverhallen, Pinnacle AB, som ägs av Facebook, i dag har 76 anställda.

En TWh är en miljard kWh. Med en skattelättnad på 0,285 kr/kWh blir det 285 miljoner kronor. Fördelat på 76 anställda blir det 3,75 miljoner kronor per år och anställd.

Enligt en rapport 2020 från it-analysföretaget Radar konsumerar Sveriges datorhallar totalt runt 2,4 TWh. Rapporten spår en snabb utveckling med en fördubbling till år 2025. Där lagras mycket data om oss, så att företagen kan skicka riktad reklam. Lyssna på Konflikt från 14 april om användningen av cookies.

It-bolagen lurade skjortan av oss. Nu lurar vi oss själva genom att inte använda modern teknik i ledningsnäten. Vi tror blint på att någon uppfinner nya reaktorer.

Lennart Fransson

Artikeltaggar

ABBElon MuskFacebookHitachiITJan BjörklundKärnkraftSkatterTeknikTeknik och vetenskap