Spelkortsbutiken specialiserar sig på designade kortlekar men säljer även sällskapsspel och samlarkort. Efter två år med webbshop och besök på popkulturmässor öppnar man i slutet av maj en butik i centrala Karlstad.
– Det blir spännande att se om värmlänningarna gillar det här, säger grundaren Tommy Carlson.
Utbudet av butiker med fokus på popkulturella samlarobjekt av olika slag har ökat stadigt runtom i Värmland de senaste åren. Stockholmaren Tommy Carlson, inflyttad för omkring 15 år sedan, är ett bekant ansikte för många som besökt Sunne jaktmässa. Där har han nämligen sålt jaktknivar. När försäljningen dalade under pandemin behövde han hitta ett komplement, och något slumpartat blev det kortleksmarknaden han gav sig in på.
– Det är ju en väldigt speciell produkt men när vi har besökt mässor som Comic Con och Scifiworld har vi sett ett jättetryck på det här.
– Det finns egentligen två kundtyper, de som köper kortlekar för att spela med och de som siktar in sig på mer specialdesignade samlarobjekt, fortsätter han.
Spelkortsbutiken tar bland annat in produkter från den amerikanska kortleksjätten Theory11 som arbetar med varumärken som Star wars, Marvel och Harry Potter.
– Mandalorian-kortlekarna är de mest populära just nu, när vi är på mässor är det de som brukar ta slut först. Det är kortlekar gjorda för att spela med, även om de är gjorda av papper så håller de väldigt bra eftersom de har en slitstark linneyta, säger Tommy Carlson.
Handritade samlarobjekt
Han har även direkta samarbeten med ett par kortleksdesigners, och då handlar det om handritade och sedan digitaliserade kort som ges ut i mer exklusiva, numrerade upplagor.
– Det är små konstverk där det ofta läggs ner minst lika mycket arbete på kartongerna. Vissa kortlekar är tillverkade i 200 exemplar, andra i 500. Många som samlar vill ha låga nummer, eller bara ett särskilt nummer, som 007.
Bland de hundratals olika kortlekar Spelkortsbutiken säljer går det att hitta allt från billiga standardlekar till samlarobjekt för fyrsiffriga belopp. Den mest klassiska tillverkaren, amerikanska Bicycle, har gjort kortlekar ända sedan 1885.
– I många amerikanska filmer där det spelas kort är det ofta en röd eller blå Bicyclekortlek man ser, säger Tommy Carlson.
Ingen konkurrenssituation
Vid sidan av kortleksutbudet säljer butiken även sällskaps- och brädspel. Man har också ett mindre sortiment av Pokémonprodukter.
– Pokémon är vi inte jättestora på, men vi brukar ta hem det när någon ny kortserie släpps och det säljer ofta slut direkt. Samlarkorten är ju Coolcards specialitet och Karlstad är för litet för att köra samma sak på två ställen.
Den 25 maj är det tänkt att butiken, som ligger på Nygatan i Haga i Karlstad, ska öppna.
– Jag tror att det kan bli en kul prick på stadskartan. Det blir spännande att se om värmlänningarna gillar det här. Mässorna vi har varit på har ju fungerat som en sorts värdemätare, det är där man får indikationer på vad folk gillar. Och vi har sett att det verkligen finns potential.