Hoppa till huvudinnehållet

S och C vill göra Forshaga tryggare med övervakningskameror

Publicerad:
Forshaga kommun ska utreda var övervakningskameror kan sättas upp för att förebygga brott och öka tryggheten.
Forshaga kommun ska utreda var övervakningskameror kan sättas upp för att förebygga brott och öka tryggheten. Foto: Forshaga Kommun

Forshaga kanske inte kan beskrivas som laglöst land. Men den styrande majoriteten vill ändå göra det tryggare på gator och torg.

Metoden? Övervakningskameror.

Det är i ett politiskt initiativ som S och C lägger fram förslaget, som går ut på att kommunledningsstaben får i uppdrag att utreda hur kamerabevakning kan användas för att minska brottslighet och öka tryggheten.

Bakgrunden är bland annat en ny lagstiftning som träder i kraft från 1 juli i år, säger kommunalrådet Per Lawén (S).

– Den innebär att kommunen får huvudansvaret för det brottsförebyggande arbetet. Lite pengar följer också med från staten: 10,50 kronor per kommuninvånare, vilket för oss blir 120 000 kronor. Det är verkligen inte mycket, men vi får göra vad vi kan.

Ett arbete pågår just nu för att ta fram en centrumutvecklingsplan, och där har representanter från näringslivet, pensionärsorganisationerna och skolungdomar fått tycka till. Klart är att det finns ett antal offentliga platser i Forshaga och Deje som upplevs som otrygga.

– Nu får tjänstemännen titta närmare på var kameror bäst kan göra nytta, men vår tanke är att det både ska ha en brottsförebyggande och trygghetsskapande effekt.

Utredningen kommer också att ske i dialog med Polismyndigheten. Återrapport blir det framåt senhösten.

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättBrottsförebyggandeCenterpartietDejeForshagaForshaga kommunPer LawénSamhälleSocialdemokraternaUtredningar

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.