Hoppa till huvudinnehållet

Wallin: ”Elie fick ett bättre kontraktsförslag – men någonstans går gränsen”

Publicerad:
Färjestads sportdirektör Rickard Wallin berättar i en stor VF-intervju om varför Remi Elie inte blev kvar och spelarna som är på väg in.
Färjestads sportdirektör Rickard Wallin berättar i en stor VF-intervju om varför Remi Elie inte blev kvar och spelarna som är på väg in. Foto: Peter Bäcker

Färjestad erbjöd Remi Elie en löneökning – men fick ändå se honom välja Linköping.

I en stor intervju berättar sportdirektören Rickard Wallin om vad som egentligen hände, om Liam Öhgren och om vad som återstår i lagpusslet.

Flera gånger efter säsongsslut hade Rickard Wallin pratat om hur FBK ville behålla Remi Elie – och hur han var väldigt hoppfull att så skulle bli fallet.

Därför satte många FBK-fans kvällskaffet i halsen i fredags då uppgifterna kom om kanadensaren slutförhandlade med Linköping.

Dagen efter presenterade östgötaklubben Elie, och general managern Peter Jakobsson berättade om hur han blivit förvånad att centern kommit ut på marknaden.

Nu ger Rickard Wallin sin syn på vad som egentligen hände.

– Vi själva ville låta hela säsongen gå innan vi skulle utvärdera Remi. Han kom tillbaka starkt efter skadan, gjorde det bra i slutspelet med begränsad förmåga och vi var överens med honom efter säsongen om att det kändes bra – och att vi ville fortsätta jobba tillsammans, säger sportdirektören och fortsätter:

– Han åkte på semester, jag höll kontakten med agenten hela vägen och gav Remi lite tid att landa in hemma – på deras begäran. Han ville undersöka intresset i Nordamerika...

– Jag tyckte vi hade en bra dialog med Remi hela tiden. Sen, precis som vi tittade på andra alternativ i händelse av att vi skulle få ett nej, valde de att se vilka alternativ som fanns. Jag trodde det var Schweiz som drog då snarare än vad det slutade med... Sen slutade kommunikationen med oss efter att vi tryckt i så mycket som vi kunde.

– Och det budet står jag fast vid att jag tycker var oerhört rimligt. Men det fanns andra alternativ, och Remi ringde och förklarade sitt val. Det är bara att acceptera. Han pratade om hur han nu även får chansen att spela med en tidigare lagkamrat i Taylor Leier.

Hur kände du när du fick beskedet?

– Som de flesta FBK-fans, jag blev besviken naturligtvis. Men det är då man får försöka zooma ut, separera bort känslor och leta andra lösningar. Men det blev såklart en initial besvikelse från vår sida också.

Det blev bara en säsong för Remi Elie i Färjestad.
Det blev bara en säsong för Remi Elie i Färjestad. Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM

– Men man kan inte bara öka kostnaden på den befintliga truppen man har om man vill förändra något framåt. Allt är en vågskål. Man bör komma ihåg att den centersida vi hade i år blivit ifrågasatt, till viss del, redan från start.

Du tog i så mycket du tyckte var rimligt?

– Absolut. Han fick ett bättre kontraktsförslag än det han hade i år.

Fans utifrån reagerar och tycker ”kan Färjestad inte buda mot Linköping...”. Har de mer pengar än ni har?

– Nej, det har de inte.

Det handlar om hur man väljer att spendera pengarna?

– Ja... Vi lägger ingen värdering i hur andra klubbar väljer att göra. Men vi har goda möjligheter att sätta ihop ett jättekonkurrenskraftigt lag. Det handlar inte om några förhållningsorder eller restriktioner på grund av byggnationer eller något annat – vi har en superstabil ekonomi och jag känner mig supertrygg med stödet jag har från både Lars (Appelqvist, ordförande) och styrelsen samt Stefan (Larsson, vd), säger Wallin och fortsätter:

– De ger oss förutsättningar om vi gör värderingen att ”det här behöver vi för att göra vårt lag framgångsrikt”. Ingen behöver sitta och tycka synd om oss av den anledningen. Någonstans går alla gränser – och vårt var i det här fallet mycket tidigare än var slutprodukten landade.

– Sen ska man komma ihåg att det här var en spelare som gjort dryga 30 matcher för föreningen... Att en sån kille tittar på andra alternativ, det står ju honom fritt – även om man såklart skulle önska att det inte var så utan fanns en större vilja att vara kvar där man påbörjat något.

”Har många alternativ”

Jakten på det som nu blir en ersättare till Remi Elie är i full gång.

– Vi har såklart andra alternativ också. Några har försvunnit eftersom vi väntade på honom, det är nedsidan när man så tydligt försöker hitta en lösning med en spelare. Men vi ska se till att det blir bra i slutändan – det är ju inte nu i maj vi ser slutprodukten utan förhoppningsvis i april nästa år.

Det hade varit värre att få det här beskedet i mitten av juli?

– Naturligtvis. I fjol spelade vi fortfarande så här års...

Men fem luckor återstår i bygget. Förutom att Remi Elie inte kommer ta någon av dem blev det på tisdagen även officiellt att varken Dennis Hildeby, Brandon Davidson, Ville Pokka eller Eric Engstrand blir kvar – medan även Daniel Viksten lär lämna.

Carl Dahlström är klar för Färjestad på ett treårskontrakt, enligt Expressen.
Carl Dahlström är klar för Färjestad på ett treårskontrakt, enligt Expressen. Foto: Frank Gunn

På backsidan gick Expressen på tisdagen ut i podden Sanny & Svensson med uppgifterna att Torontobacken Carl Dahlström, som VF för en vecka sedan avslöjade var högaktuell, nu är klar för FBK på ett treårskontrakt.

– Jag kommentera ogärna spelare som spelar i andra klubbar. Men han är en väldigt bra spelare, men så mycket mer kan jag inte säga där för tillfället.

Hyllar Öhgren

Framåt återstår tre luckor.

Där kunde Expressen avslöja att Djurgårdens superlöfte Liam Öhgren valt Färjestad efter att Stockholmslaget missat avancemang.

– En spelare som gjort en jättebra säsong i Djurgården – och som gjort ett starkt slutspel. Han är en av svensk ishockeys stora forwardstalanger. Sen vill jag som sagt försöka att inte kommentera spelare i andra lag, säger Wallin med ett skratt innan han ändå lägger till:

Liam Öhgren har enligt Sportexpressen valt Färjestad nästa säsong.
Liam Öhgren har enligt Sportexpressen valt Färjestad nästa säsong. Foto: MICHAEL CAMPANELLA

– Men det är klart vi har koll på Hockeyallsvenskan och har sett att Liam gjort väldigt bra ifrån sig. Skulle han spela i SHL nästa år jag helt säker på att han skulle göra väldigt bra där också.

Vad kan du säga om att Josh Dickinson uppges ha varit klar för er om Modo inte gått upp?

– Det känns ointressant att kommentera andra klubbars spelare. Och eftersom Modo gick upp kommer Josh Dickinson spela där nästa säsong.

Om Öhgren som den ytterforward han är skulle vara klar, är det två centrar som återstår då?

– Nu fiskar du bra, skrattar Wallin och fortsätter:

– Vi har ett par forwardsplatser kvar att bolla med. Innan vi har något presenterat är det de vi försöker träffa rätt på. Till dem har vi ganska många spår och scenarion – som helst ska passa ihop både med varandra och det vi har.

– Så värst många platser återstår inte. Men några nyckelplatser är det, helt klart. Det är en spännande tid, ibland känns det som det är långt kvar – ibland som det är nära om allt faller på plats som man vill. Jag tycker vi har något spännande på gång om jag jämför med där vi vill vara.

Wallin fortsätter:

– Det är svårt att jämföra sig med andra i dessa tider, så vi försöker fokusera på vårt. Se till att vi får en bra trupp, en bra grund att stå på för att se till att vi får en bra utveckling. Jag ska inte säga det bara är finjusteringar, för det fattar alla att det inte är när det är några stora positioner kvar.

– Men grunden är bra – det finns mycket att gilla med vårt lag. Det är glädjande att se hur det brinner i killarnas ögon nu när de startat sommarträningen.

Läs mer om Färjestad:

Uppgifter: Ett till superlöfte till Färjestad – och NHL-meriterade backen är klarWallin bekräftar – fler spelare lämnar Färjestad: ”Väldigt besviken”FBK-stjärnan nobbar förlängning – väljer SHL-konkurrent: ”Jag blev förvånad”

Artikeltaggar

Carl DahlströmFärjestad BK HerrIshockeyLiam ÖhgrenNordamerikaRemi ElieRickard WallinSHLSport

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.