Hoppa till huvudinnehållet

Här handlar kommunen för nio gånger mer än hos konkurrenten – trots att avtal saknas

Publicerad:
Coop Torsbys butikschef Fredrik Grässjö har själv reflekterat över varför inte kommunen handlar mer i hans butik. Foto: Daniel Olausson

Under förra året köpte Torsby kommun livsmedel på Ica Toria för nästan 739 000 kronor.

Motsvarande på Coop, som exempelvis har en butik på andra sidan rondellen – 78 000 kronor.

– Intressant. Det är något jag faktiskt har funderat på rätt mycket, säger Fredrik Grässjö.

Han är sedan ett par år tillbaka butikschef på Coop Torsby och har alltså själv reflekterat lite kring varför kommunen gör så få inköp i hans butik.

Knappt några alls, faktiskt. I de 78 000 kronorna som nämns här ovan ingår nämligen samtliga av Coop Värmlands enheter i kommunen där dem i Stöllet och Sysslebäck är ensamma på sina respektive orter.

– Vi har i princip inga inköp över huvud taget från kommunen och det är såklart tråkigt. Ur ett konkurrensperspektiv så tycker jag ju att man bör gynna alla aktörer lite grann. Så det är väl något jag funderat lite över, men inte så att jag gjort något ett slag i saken och jag har förstått på mina anställda som jobbat här länge att det typ alltid har varit så, säger Fredrik Grässjö.

På Ica Toria har Torsby kommun handlat livsmedel för sammanlagt nästan en miljon kronor de senaste 15 månaderna.
På Ica Toria har Torsby kommun handlat livsmedel för sammanlagt nästan en miljon kronor de senaste 15 månaderna. Foto: Daniel Olausson

Och det är egentligen inget som hindrar Torsby kommun och dess anställda från att handla på Coop Torsby. Även om det må ha varit så tidigare så finns det inte längre något avtal tecknat mellan Torsby kommun och Ica Toria.

Det senaste så kallade ramavtalet gick nämligen ut för ett par år sedan, förklarar Mats Ågren som är inköpschef på Torsby kommun.

– Vi strävar efter att ha ramavtal med alla våra leverantörer, sedan kan det bli så här ibland, säger han.

– Det är mycket upphandlingar som man ska hålla koll på och då har väl det här inte hunnit komma till. Men som sagt så strävar vi efter att ha ramavtal med de leverantörer som det går att ha det med.

Hur ser du på att det är så stor skillnad mellan butikerna, riskerar inte kommunen att gynna en enskild lite väl mycket i det här fallet?

– Jag tror nog inte att det är något som är medvetet, utan det är nog mer att det har slumpat sig så. Sedan hör det till saken också och det är väl ett visst försvar här att vi har haft avtal med Ica Toria tidigare och då kan det vara en hel del som lever i den tron att vi har det fortfarande.

Komplex fråga

En kommun är en stor verksamhet med många anställda. Så frågan är som så mycket annat komplex, förklarar han.

– Skulle vi få till ett ramavtal så kan det lika gärna bli så att Ica Toria blir etta i rangordningen och då är det inte säkert att det fördelas så mycket heller. Så det är svårt, hur har man kontroll på det? Det är komplext.

Det är bara en rondell som rent fysiskt skiljer Coop Torsby och Ica Toria åt, men när det kommer till var de kommunala livsmedelsinköpen hamnar är avståndet desto större.
Det är bara en rondell som rent fysiskt skiljer Coop Torsby och Ica Toria åt, men när det kommer till var de kommunala livsmedelsinköpen hamnar är avståndet desto större. Foto: Daniel Olausson

Utvecklingen har sett likadan ut även under 2023. Under det här årets tre första månader gjordes inköp på 190 500 kronor på Ica Toria, att jämföra med lite drygt 12 700 kronor på Coop Värmlands enheter.

”Borde inte finnas någon ursäkt”

Centralortens övriga livsmedelsbutiker då, kanske du undrar? Vägg i vägg med kommunhuset ligger såväl Pekås som Frykenhallen och där handlade Torsby kommun för 4 000 kronor respektive 68 300 kronor under 2022.

– Jag var butikschef på butiken i Brunskog innan och där hade jag till exempel hemtjänsten i Brunskog på Arvika kommun som handlade hos mig där med sina inköpskort och det funkade hur bra som helst, konstaterar Fredrik Grässjö.

– Så jag tycker inte det borde finnas någon ursäkt utan nej, det är klart att det är lite tråkigt. Det tycker jag, säger Fredrik Grässjö.

Artikeltaggar

AvtalButikerCoopCoop VärmlandFredrik GrässjöHandelIca ToriaLivsmedelPekåsStölletSysslebäckTorsbyTorsby kommunUpphandling

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.