Hoppa till huvudinnehållet

Uppdraget – att bli länets bästa skola: ”Finns en bra grund redan nu”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Markus Jonsson är sedan snart två månader tillbaks igång som Sunnes nya skolchef.
Markus Jonsson är sedan snart två månader tillbaks igång som Sunnes nya skolchef. Foto: Daniel Olausson

Sunne ska bli Värmlands bästa skolkommun.

Det är en målbild som heter duga för dess nya skolchef Markus Jonsson.

– Jag tror vi kommer se bättre resultat redan under nästa läsår, säger han.

Uppdraget kommer från det nya politiska styret i kommunen, och det tilltalar 49-åringen.

– Det är ju ett jättespännande uppdrag. Sunne är en bra och trevlig kommun som gör mycket saker bra och det är en spännande tid med krafttag också från politiskt håll. Men jag ser att det finns väldigt mycket potential och gör man bara saker lite annorlunda kan vi få en ännu bättre utväxling. Så det är ett pussel, såklart, men ändå skönt att ha den här visionen i ryggen, säger han.

Han ursäktar sitt sparsamt inredda kontor på översta våningen i kommunhuset med utsikt över torget och järnvägen. Han är själv från södra Sverige, men tack vare sin frus värmländska kopplingar hamnade familjen i Sunnetrakten för drygt 1,5 år sedan.

Här pendlade Markus Jonsson till sitt dåvarande jobb som skolchef och rektor för Nacka Strands gymnasium innan han flyttade in på kontoret i Sunne den 13 mars.

Gedigen bakgrund

Detta med en gedigen arbetslivsbakgrund bland annat innehållande mer än ett decennium som skolledare i olika former på gymnasieskolor i Stockholm.

Med vilken erfarenhet skulle du säga att du kommer till Sunne?

– Det systematiska kvalitetsarbetet, att utveckla den pedagogiska personalen är det jag har jobbat med och också det jag tycker är intressant – hur kan man sträva efter att bli lite bättre genom att planera, följa upp och planera nytt? Det finns många goda exempel på när man måste tänka till lite kring hur man gör saker och man kan få ganska stora effekter av till synes små saker, säger han.

– Men vad vi kan uträtta som skola tillsammans handlar mycket om att få alla att dra åt samma håll, att ha en gemensam vision och bild av det man vill åstadkomma. Och jag tror man är helt fel ute i skolans värld om den ansatsen inte börjar med elevens bästa, vad som är bäst för våra elever måste man i varje skede tänka först på.

Med över ett decennium av erfarenheter i olika skolledarroller på gymnasieskolor i Stockholm hoppas Markus Jonsson ha verktyg nog till att vara med och forma den skola som politiken vill ska bli länets bästa.
Med över ett decennium av erfarenheter i olika skolledarroller på gymnasieskolor i Stockholm hoppas Markus Jonsson ha verktyg nog till att vara med och forma den skola som politiken vill ska bli länets bästa. Foto: Daniel Olausson

Skolstrukturen i Sunne kommun är lite speciell. Med ett flertal byskolor och mindre enheter i kombination med en friskola och två större grundskolor i centralorten, där samtliga elever sammanstrålar på kommunens enda högstadium. Väl där är visionen att se till att så många elever som möjligt lämnar årskurs nio med grundläggande behörighet till gymnasiet.

Det är ett av målen som behöver bockas av för att uppnå de politiska satta målen om att bli länets bästa skolkommun.

– Men det är också lätt att glömma att vi har skolor från förskola till och med gymnasiet i Sunne, dessutom komvux, yrkeshögskola och vuxenutbildning. Det ingår också i att bli bäst.

Hur blir man det då?

– Ja, det är ju den frågan jag ska försöka komma fram till här. Jag tror att mycket av det man kallar för systematiskt kvalitetsarbete handlar om hur man följer upp undervisningen, säger han och återkommer till det här med planering och uppföljning och vikten av att få med alla på tåget.

Fryxellska skola är det enda högstadiet i kommunen där elever från både centralorten och byskolorna strålar samman när de börjar sjuan.
Fryxellska skola är det enda högstadiet i kommunen där elever från både centralorten och byskolorna strålar samman när de börjar sjuan. Foto: Åsa Eneljung

Han hänvisar också till både forskning och beprövade metoder. Och vikten av att ha bra rektorer och skolledare ute på enheterna, och här står Sunne vakant på två poster sedan de båda ansvariga för Solbacka skolområde – alltså Lysviks skola och Östra skolan – sade upp sig tidigare i år. Här pågår en rekryteringsprocess.

– Enligt mig finns det några basala saker som måste fungera för att vara en bra skola – en bra rektor, bra lärare och bra undervisning. Det kan låta enkelt, men det är det som behövs. Och är det då något av det som inte lirar med varandra så får vi inte bättre resultat, så det är jätteviktigt för mig att stötta rektorerna, att bolla med dem och att de i sin tur har en tät dialog med lärarna för att utveckla deras undervisning.

Exakt när kommunens mål ska uppnås får vara osagt, Markus Jonsson konstaterar bara att han tror sig se snara framsteg.

– Vi kommer inte bli Värmlands bästa skolkommun redan till nästa läsår, det är på lite längre sikt. Men jag tror vi kommer göra en del framsteg och jag tror att det finns en bra grund redan nu för att göra det.

LÄS OCKSÅ:

Ny miljonsatsning på Södra viken – sedan är det stopp: ”Har mer akuta projekt”Moderata jordbrukaren redo – och oroad: ”Rädd för att vi inte ens börjat...”

Artikeltaggar

GymnasieskolanLärareSkola och utbildningSkolorSunneUndervisningVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.