Hoppa till huvudinnehållet

Glutenintolerans hindrar Lovisa, 28, från att få göra lumpen: ”Borde inte vara ett problem”

Publicerad:
Hammaröbon Lovisa Gustafsson tycker att personer med celiaki som vill göra värnplikten bör få rätt till individuell prövning av Försvarsmakten. ”Det är så olika från person till person”, säger hon.
Hammaröbon Lovisa Gustafsson tycker att personer med celiaki som vill göra värnplikten bör få rätt till individuell prövning av Försvarsmakten. ”Det är så olika från person till person”, säger hon. Foto: HP Skoglund

Lovisa Gustafssons mål var att få jobba i den beridna högvakten. Men på grund av att hon har celiaki, och därför behöver glutenfri kost, nekar Försvarsmakten henne att göra värnplikten.

– Jättetråkigt att de drar alla över en och samma kam, säger 28-åringen.

Genom vänner fastnade Lovisa Gustafsson redan som tioåring för hästar. Nu jobbar hon som ridlärare i Hammarö ryttarförening.

– När min pappa var yngre jobbade han inom det militära, ja, den beridna högvakten. Så jag har haft med mig en bild av det som ett väldigt häftigt och annorlunda jobb, säger Lovisa Gustafsson.

För tre år sedan ansökte hon därför om att får göra den militära grundutbildningen. Men tidigt i ansökningsprocessen tog det stopp med anledning av att hon har den autoimmuna sjukdomen celiaki.

– Det kändes väldigt tråkigt för jag trodde verkligen inte att det skulle vara ett bekymmer.

Hur allvarligt symtomen yttrar sig är väldigt individuellt, påpekar Lovisa Gustafsson.

– I mitt fall får jag magbesvär någon timme efter att jag har fått i mig gluten. Ibland med kräkningar. Men så fort jag har fått ur mig det, så att säga, går mina symptom över ganska snabbt.

Kan inte garantera specialkost vid krig

I ett mejl till VF kommenterar Försvarsmakten anledningen till varför personer med diagnostiserad celiaki har begränsade möjligheter att göra värnplikten:

”Vid exempelvis en insats kan mattillförsel vara begränsad och att alla ska kunna ta del av den mat som finns tillgänglig. Det kan även uppstå situationer då man hamnar utanför lägret på en obestämd tid och att det då finns risk att en viss kost tar slut. Det handlar därför inte om att Försvarsmakten inte kan tillgodose glutenfri kost under värnplikten, utan det centrala är vad grundutbildning syftar till. Så länge det inte går att garantera glutenfri kost vid insats och krig så kommer möjligheterna till grundutbildning med värnplikt vara begränsade.”

Men Lovisa Gustafsson tycker inte riktigt att det resonemanget håller. Bland annat med hänvisning till att det inom försvaret finns många olika positioner där kostfrågan troligtvis inte utgör något problem.

– Jag kan ju förstå om man vill göra utlandstjänstgöring eller något sådant. Men nu när det finns så många glutenfria produkter och så mycket som är naturligt glutenfritt tycker jag inte att det borde vara ett problem om man vill gå utbildningen, säger hon och tillägger:

– Jag tycker i alla fall att man kan göra en individuell bedömning där man frågar om ens mål och vad man vill med en karriär inom försvaret.

Hon påpekar också att Försvarsmakten förra året beslutade om nya regler för mönstring till värnplikt för personer med NPF, såsom adhd.

– Då kan man lika gärna få igenom en personlig bedömning när det gäller celiaki, för det är så olika från person till person. Nu går man miste om många människor som kanske hade varit helt fantastiska inom Försvarsmakten.

Svenska celiakiförbundet är inne på samma linje och håller just nu på att färdigställa en anmälan mot Försvarsmakten till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

– Den största anledningen är ju att man tidigare har tagit in människor med celiaki och även haft individuell bedömning i sådana fall. Dessutom är det väldigt många som får diagnosen varje år, såväl inom Försvarsmakten som utanför, säger Svenska celiakiförbundets ombudsman Linus Engqvist Richert.

Vad gäller kostfrågan menar han att många av de produkter som vanligtvis ingår i krigsransoner redan är glutenfria.

– I den återkoppling vi har fått från soldater med celiaki framgår det att man någon gång har behövt byta en gluteninnehållande måltid mot en utan gluten med en kollega. Svårare än så har det inte varit. Får man inte tag på mat äter man det som växer på marken, som potatis eller sådant som finns i skogen. Du äter inte bröd för det växer inte på träd. Deras argument håller därför inte i verkligheten.

Dessutom är det ett ansvar man själv bör få ta, anser Linus Engqvist Richert.

– Celiaki är en jätteallvarlig sjukdom men om den inte påverkar stridsförmågan så bör man få ta den risken själv.

Lovisa Gustafsson och hästen Narisza.
Lovisa Gustafsson och hästen Narisza. Foto: HP Skoglund

I stallet på Hammarö sadlar Lovisa Gustafsson hästen Narisza, ett arabiskt fullblod, inför en fotosejour ute på ridbanan.

– Jag har lagt det här med Försvarsmakten lite på hyllan nu. Jag blir ju inte av med min celiaki och de vill inte ändra sig. Men jag trivs verkligen med mitt jobb som ridlärare och har tänkt att utbilda mig vidare inom det. Det bästa är dels att jag får vara med hästarna, och dels att jag får lära ut mitt eget intresse och se utvecklingen hos mina elever. Det tycker jag är jätteroligt.

Men om Försvarsmakten ändrade sig, skulle du söka igen?

– Det skulle jag nog kunna göra. Fast just nu älskar jag mitt jobb här, men man vet ju aldrig.

Artikeltaggar

DiskrimineringsombudsmannenFörsvarFörsvarsmaktenHammaröKostMilitärRidning

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.