Fyra månader in på det nya året visar prognoserna att Grums kommun tros gå back under 2023, med drygt en halv miljon.
Största utmaningen för kommunen är inom barn- och utbildning.
– Där går vi minus med 6,4 miljoner och det beror på att fler än förväntat har valt andra skolor än våra kommunala skolor, säger Malin Hagström (S), kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen.
Det som sticker ut enligt Malin Hagström är just skolan. Här pekar hon på flera saker som påverkar prognosen negativt.
Dels har familjer som flyttat till kommunen, som till Värmskog och Borgvik, valt att sätta barnen i de lokala friskolorna på orten än de kommunala i Grums.
Men framförallt sticker gymnasieskolorna ut.
– De har ökat med betydligt mer än vi budgeterat för. Det beror på att Karlstad kom med sin prognos efter att vi lagt vår budget. Vi har gett olika utredningsuppdrag för att vi i slutet av året ska nå en budget i balans i hela kommunen och jag tror verkligen att vi kan klara av att hitta kloka lösningar där verksamheten blir mer kostnadseffektiv.
Kostnader för barn som behöver familjeplaceras har också blivit dyrare för kommunen och redan i år har kommunen därför satsat extra på just familjeplaceringarna i kommunen.
– Där har vi satt in ett team som ska jobba mer med familjerna på hemmaplan. För att inte behöva placera barn i familjehem. Det kommer kanske inte ge resultat redan i år, men inom snar framtid.
Däremot gick Grums kommun bättre än väntat 2022. Resultatet som var 23,6 miljoner bättre än budgeterat beror delvis på att skatteintäkterna blev högre än budget. Men kommunen fick också under året utbetalt försäkringspengar för den skola som brann ner i Slottsbron 2021, med totalt tio miljoner kronor.
Det positiva resultatet innebär att kommunen kunnat överföra 20 miljoner till en resultatutjämningsreserv som kan användas för att återställa ett negativt resultat i konjunkturtider.
– Det känns jättebra att vi hade ett positivt resultat men vi behöver också komma i balans i verksamheterna och inte bara genom skatter. För det blir tuffare och tuffare med bland annat sämre stöd från staten till oss som kommun.