Hoppa till huvudinnehållet

Ståtlig 1700-tals gård säljs för tio miljoner: ”Påkostad och väl underhållen”

Publicerad:
Mölnbackas gamla ståtliga herrgård är till salu efter att ungdomshemmet lagt ned.
Mölnbackas gamla ståtliga herrgård är till salu efter att ungdomshemmet lagt ned. Foto: Studio054, Johan Höwler

Det tidigare HVB-hemmet Mölnbacka herrgård ligger sedan några veckor ute till försäljning. Priset på den traditionstyngda gården ligger på 10 miljoner kronor.

– Vi har redan en intressent på gång, säger mäklaren Erik Johannesson på Svenska gårdar.

Mölnbacka herrgård i Deje fungerade fram tills nyligen som ett HVB-hem för ungdomar i behov av hjälp. Men efter att IVO slagit ned på verksamheten har den fått stänga och nu är hela Herrgården, inklusive kringliggande byggnader till salu.

– Det handlar dels om herrgården, dels om det som heter Solbacken och som är den plats där ungdomarna bodde och dels om en villa som kallas för skolan. Och några ekonomibyggnader därtill, säger Erik Johannesson.

Enligt mäklaren är gården i väldigt bra skick och den har hela tiden blivit väl omhändertagen. Som potentiella köpare för gården, som är daterad till 1795, ser han flera alternativ.

– Den skulle kunna användas både av en privatperson som vill bo där och för någon som vill bedriva en verksamhet. Eller både och. Solbacken skulle till exempel kunna användas för uthyrning eller som ett vandrarhem.

Ligger rätt i pris

Prislappen ligger på strax under tio miljoner, vilket naturligtvis är mycket pengar. Men det är också ett speciellt objekt.

– Den har typen av objekt har blivit lite tuffare att sälja med tanke på energipriserna och kostnaderna för att värma upp en så här stor byggnad. Det påverkar naturligtvis kalkylerna och prisnivån en del. Men här tror jag att vi ligger ganska rätt, säger Erik Johannesson.

Även om fastigheten än så länge bara har legat ute i ett par veckor så finns det redan en potentiell köpare.

– Vi har en intressent som vi har kommit ganska långt med, men om det går i land får vi se. Men intresse finns.

Mölnbacka ungdomshem har ansökt om konkursMölnbacka måste stänga omedelbartUngdomshem stängs – Ivo återkallar tillståndet

Artikeltaggar

Bostad och byggenDejeFastigheterHVB-hemIvoMäklareMölnbacka

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.