Hoppa till huvudinnehållet

Annie, 37, drabbades av cancer – skildrar ödet i ny barnbok: ”Var en enorm kris”

Publicerad:
Annie kände att hon saknade en bok som handlade om cancer ur ett barns perspektiv. Lösningen blev att skriva en själv. I maj släpper hon sin femte barnbok.
Annie kände att hon saknade en bok som handlade om cancer ur ett barns perspektiv. Lösningen blev att skriva en själv. I maj släpper hon sin femte barnbok. Foto: FOTOGRAF MIA MODIGH WESTLUND

Tvåbarnsmamman Annie Hagvall Einarsrud blev som 34-åring sjuk i bröstcancer – ett livsöde som resulterade i fyra barnböcker. I maj släpper hon sin femte barnbok ”Mamma ska bli enhörning”.

– Boken är den enda i sitt slag, den handlar om en familj där mamman lever med obotlig cancer, säger hon.

När Annie Hagvall Einarsrud, uppväxt i Charlottenberg men numera bosatt i Örebro, befann sig mitt i livet med två småbarn drabbades hon av bröstcancer. I det mörka sjukdomsbeskedet fann hon ljus i sitt skrivande, och bröstcancern kom att bli startskottet för barndomsdrömmen om att bli författare.

Tillsammans med illustratören Hanna Ingvarsson, även hon uppväxt i Värmland, är Annie Hagvall Einarsrud nu aktuell med boken ”Mamma ska bli enhörning” – deras femte gemensamma bok.

Annie och illustratören Hanna Ingvarsson från Degerfors har samarbetat ända sedan början på Annies författarkarriär. "Vi klickade direkt”, säger Annie.
Annie och illustratören Hanna Ingvarsson från Degerfors har samarbetat ända sedan början på Annies författarkarriär. "Vi klickade direkt”, säger Annie. Foto: Privat

”Jag kan inte dö”

Det är snart fyra somrar sedan Annie Hagvall Einarsrud fick veta att hon hade cancer. Ett besked som hon aldrig hade kunnat ana. Speciellt inte som en ung mamma till två små barn på 3 och 5 år.

– Man ska inte få cancer när man är 34, man gör ju inte ens mammografier för att det är så ovanligt, så för mig var det en enorm kris, säger hon.

Enhörningar är en röd tråd i boken. Metaforen är att precis som att enhörningar är sällsynta, är det ovanligt att leva i 20 år med obotlig cancer likt mamman i boken. ”Man vill bli en enhörning när man har spridd cancer, för man vill leva länge”, förklarar Annie.
Enhörningar är en röd tråd i boken. Metaforen är att precis som att enhörningar är sällsynta, är det ovanligt att leva i 20 år med obotlig cancer likt mamman i boken. ”Man vill bli en enhörning när man har spridd cancer, för man vill leva länge”, förklarar Annie. Foto: Privat

Under den första sjukdomstiden var det svårt för Annie Hagvall Einarsrud att inte tänka på döden. Ett starkt minne är modersinstinkten som infann sig när hon riskerade att behöva lämna sina barn.

– En av de första grejerna jag tänkte var att mina barn kan inte ens simma, jag kan inte dö nu. De klarar sig inte utan mig, det går liksom bara inte.

Revanschen blev att skriva

Redan som liten vill Annie Hagvall Einarsrud minnas att hon var en orolig person med mycket tankar om livet. Trösten har under alla år varit att få ned saker på papper. När hon blev sjuk i cancer blev därmed det naturliga att skriva – men det krävdes också en nära vän innan hon vågade göra böcker av sina texter.

– Det var en person nära mig som sa en gång, som svar på min dröm om att bli författare, ”men varför gör du inte det då?”, säger hon. Det är säkert många som har sagt det, men just då, den gången, så sa det bara klick och jag tänkte att nu gör jag det.

– Det blev min revansch mot cancern, jag tänkte att jag ska banne mig få någonting bra ur den här skiten, för det är skit med cancer.

Barnböckerna som berör livets svåra frågor tänker Annie ska ge ett underlag för samtal i familjer, samtidigt som det bara kan få vara en mysig bok.
Barnböckerna som berör livets svåra frågor tänker Annie ska ge ett underlag för samtal i familjer, samtidigt som det bara kan få vara en mysig bok. Foto: Privat

På önskan av cancerdrabbade mammor

Temat för Annie Hagvall Einarsruds tidigare böcker har varit allvarliga ämnen såsom sjukdom och skilsmässa sedda från ett barns perspektiv. Ett spår som Annie Hagvall Einarsrud fortsätter med i sin nya bok, men nu med mål att inkludera även de familjer som inte får ett lyckligt slut.

Den nya boken som handlar om syskonen Elis och Sara och deras tankar kring sin mammas obotliga sjukdom är skapad utifrån idéer, erfarenheter och inspiration från verkligheten.

– Jag skrev boken efter önskemål från bröstcancerdrabbade mammor som jag mött i samband med mitt engagemang i bröstcancerföreningen Hilda i Örebro, säger hon.

Vill att boksläppet ska hjälpa andra

Trots bokens tunga ämne upplyser författaren om att det är en hoppfull bok innehållande barnens tankar och funderingar, med inslag av fakta och mycket kärlek. Genom sitt boksläpp vill hon hjälpa barn och föräldrar att öppna upp för samtal om livet och döden, men även stödja de som drabbats av obotlig bröstcancer.

– 10 procent av bokförsäljningsvinsten kommer gå till forskning eller stöd för dem som lever med spridd bröstcancer, säger hon.

Boksläpp för ”Mamma ska bli enhörning” blir i maj, och den 10 juni hålls bokrelease i Örebro.

– Det blir en familjefest, säger Annie Hagvall Einarsrud.

Isabelle Karlsson

Artikeltaggar

BarnBöckerCancerCharlottenbergFamiljelivFörfattareLitteraturÖrebroVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.