Hoppa till huvudinnehållet

Efterlängtad cykelväg för 42 miljoner kan bli av: ”Så barnen kan röra sig tryggt”

Publicerad:
Kommunalrådet Monica Bubholz (MP) promenerar längs Norra Allén på Norrstrand och konstaterar att det är hög tid för en gemensam gång- och cykelväg.
Kommunalrådet Monica Bubholz (MP) promenerar längs Norra Allén på Norrstrand och konstaterar att det är hög tid för en gemensam gång- och cykelväg. Foto: HP Skoglund

En gång- och cykelväg längs Norra allén i Karlstad har stått på kommunens att göra-lista i flera år.

2024 kan den bli av – till en kostnad av 47 miljoner.

– Vi vill göra Norra allén tillgänglig för cykel så barnen kan röra sig tryggt. Så är det inte nu, säger Monika Bubholz (MP).

VF stämde träff med kommunalrådet utanför Norrstrandsskolan på torsdagsmorgonen. Monika Bubholz anländer på cykel.

– Jag cyklar ofta här, det är på vägen till Heden, säger Bubholz som tills nyligen var ordförande i Karlstad energi med anläggning på Heden.

Hon är således väl bekant med de problem som cyklister får tampas med längs den 700 meter långa sträckan från Nobelplan till korsningen mot Lagmansgatan.

– Gatan är bilorienterad och saknar en gemensam gång- och cykelbana.

Detta trots att Norra allén är utpekad som ett planerat stråk i Karlstads kommuns cykelplan från 2014. Längs allén ligger även Norrstrandsskolan. Alléträdens rotsystem börjar dessutom på flera håll tränga fram genom asfalten.

– Det är många barn som rör sig i området och det är sträcka för genomfartstrafik för cykel om man ska vidare till Kronoparken eller Örsholmen. Tanken är att det ska bli tryggt och tillgängligt att röra sig här, säger Bubholz.

En gemensam gång- och cykelväg skulle göra det tryggare för eleverna på Norrstrandsskolan att ta sig till skolan.
En gemensam gång- och cykelväg skulle göra det tryggare för eleverna på Norrstrandsskolan att ta sig till skolan. Foto: HP Skoglund

Tjänstemännen på teknik- och fastighetsförvaltningen äskar 47 miljoner för att rusta upp Norra allén under 2024.

– Det är mycket pengar, säger Monika Bubholz och vill inte lova något inför den budgetprocess som inleds på allvar nästa vecka och kulminerar med budgetfullmäktige i juni.

– Vi behöver få helhetsbild av vilka utmaningar som finns innan jag kan säga något om Norra Allén.

Gångvägen längs Norra Allén har sett sina bästa dagar.
Gångvägen längs Norra Allén har sett sina bästa dagar. Foto: HP Skoglund

Under två heldagar (3 och 5 maj) ska varje kommunal förvaltning prata sig varm varför just deras investeringsförslag ska rymmas i budgeten för 2024.

– Sedan får vi politiker bedöma om investeringen ska göras 2024 eller går att vänta med något år och om det är möjligt att göra något på kostnaden. Vi behöver sänka vår investeringsnivå i kommunen. Den har varit hög.

I budgetunderlaget öppnar teknik- och fastighetsförvaltningen för möjligheten till ett statligt bidrag via länstransportplanen till en gång- och cykelväg på Norra allén.

– Det är mer än en gång- och cykelväg som ingår, säger Monika Bubholz.

Trädens rotsystem börjar att titta fram i asfalten på gångvägen.
Trädens rotsystem börjar att titta fram i asfalten på gångvägen. Foto: HP Skoglund

Befintliga träd ska avverkas och ersättas med en ny trädallé. Busshållplatserna utanför Norrstrandsskolan behöver byggas om och delar av ledningsnätet för vatten och avlopp bytas ut.

– Man behöver även titta på avrinningen av vatten och höja gatan något, säger hon.

Norra allén är inte den enda gång- och cykelväg som teknik- och fastighet vill få till under 2024. Det ligger även ett äskande på 20 miljoner till en gång- och cykelbana längs Långgatan i Vålberg.

Förvaltningen konstaterar vidare att det behövs fler tennisbanor i kommunen. Förslaget är att omvandla dagens fyra utomhusbanor vid Racketcenter till inomhusbanor samt bygga fler utomhusbanor vid anläggningen på Sommarro.

För drygt ett år sedan presenteras en förstudie om hur Norra fältet kan utvecklas till en ”fältpark” för små och stora evenemang. Nu har kommunen räknat på kostnaden och den landar på minst 57 miljoner de närmaste tre åren, exklusive byggkostnader. Totalsumman kalkyleras till runt 70 miljoner.

Politikerna behöver även ta ställning till framtiden för stadshusannexet på Fredsgatan som är i behov av renovering. Det kan kosta mer än det smakar. Budgeten ligger på drygt 42 miljoner.

– Det är en krånglig lokal. Risken är att de nya hyrorna blir så höga att vi inte får tillbaka våra hyresgäster. Vi får titta på hur vi hanterar en sådan situation, säger Monika Bubholz.

Planen är att använda Älvkullegymnasiet som evakueringslokal under renoveringen.

Klassiska festplatsen ska rustas upp – blir en ”fältpark”Skåreskolan kan behöva avvecklas: ”Tror förslaget gynnar barnens utbildning”Ny läktare kan bli lösningen på konflikten: ”Ett välkommet förslag”Snabbare buss tar längre tid: ”Synd att förlängningen blir försenad”

Fakta

Här några andra investeringar teknik- och fastighetsförvaltningen äskar pengar för under 2024, 2025 och 2026.

192 miljoner: Vallargärdet, ny skola, förskola och idrottshall.

133 miljoner: Tuggeliteskolan, utbyggnad med idrottshall.

65 miljoner: Karlstadsstråket, utbyggnad till Välsviken.

63 miljoner: Molkoms avloppsreningsverk, ombyggnad och modernisering.

60 miljoner: Pråmkanalen, stabilitetsåtgärder.

57 miljoner: Norra fältet, utveckla området till en evenemangsyta.

53 miljoner: Karlstad racketcenter (nya inomhusbanor för tennis) och Sommarro (nya utomhusbanor).

50 miljoner: Vålberg, omlastningscentral för gods (kommunal medfinansiering).

42,5 miljoner: Stadshusannexet, Fredsgatan. Renovering.

32,7 miljoner: Tingvallahallarna, ny klätterhall.

25 miljoner: Romstadvägen, stabilitetsåtgärder

16 miljoner: Eva-Lisa Holtz arena, nya kontorslokaler

5 miljoner: Lerinmuseet, ny utemiljö.

Not: För nytt vårdboende Stockfallet, nytt badhus Vålberg och stabilitetsåtgärder längs Älvgatan är inga summor satta.

Källa: Karlstads kommun

Artikeltaggar

EkonomiGång- och cykelvägInvesteringarKarlstads kommunLerinmuseetMiljöpartietMonika BubholzNorrstrandsskolanTeknikVålberg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.