Hoppa till huvudinnehållet

Peters livskamrat dog efter misstänkt vårdmiss: ”Så jävla tragiskt”

Publicerad:
Reporter Daniel Olausson
Daniel Olausson
daniel.olausson@vf.se
Peter Åkerström är besviken och kritisk till hur han upplever det som att vården inte tog hans fru Caritas ryggsmärtor på allvar den där torsdagen i början på december.
Peter Åkerström är besviken och kritisk till hur han upplever det som att vården inte tog hans fru Caritas ryggsmärtor på allvar den där torsdagen i början på december. Foto: Privat

En torsdag i december sökte Carita Åkerström akutvård med svåra ryggsmärtor.

Hon skickades hem med smärtstillande – tre dagar senare var hon död, 67 år gammal.

– Hon kan inte tala för sig längre, så då får jag göra det, säger Peter Åkerström om händelsen som har anmälts enligt lex Maria.

Händelsen blev en kortare artikel på vf.se tidigare i veckan och i samband med det gick Peter Åkerström, 68, ut på sin egen Facebooksida.

”Detta handlar om Carita”, skrev han och förklarar hur det han hela tiden själv misstänkt nu ska utredas i samband med att Torsby sjukhus anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

– Det är tragiskt, och det som gör det extra tragiskt är just det att man med fog kan misstänka att det inte har gått rätt till, säger han.

Efter 42 år som gifta blev Peter Åkerström änkeman när Carita dödförklarades på söndagskvällen den 4 december. Då hade hon själv fajtats mot en kronisk cancer som hon diagnostiserades med redan som 36-åring.

– Ja, hur blir det när ens livskamrat rycks bort..., frågar sig Peter Åkerström retoriskt innan han fortsätter:

– En vet ju det att det finns alltid en rädsla för att hon ska bli svårt sjuk och gå bort när hon har sjukdomen. Men det här blev väldigt akut.

Fick rejält ont i ryggen

Carita Åkerström hade en bakomliggande sjukdom, men mådde enligt Peter Åkerström bra när hon började få ont i ryggen.

Och det rejält. Ambulans tillkallades och med egna dåliga erfarenheter från tidigare besök i Torsby bad Peter Åkerström om att den skulle transportera henne från Gunnerud till CSK i Karlstad istället.

– Men där var det tydligen ett fullständigt kaos, de hade massa folk som låg ute i korridorerna och någon vårdavdelning som är stängd och så vidare. Så då var det inte mycket att välja på.

Carita fick smärtstillande redan i ambulansen och blev kvar över natten innan hon skickades hem. Men när ryggsmärtorna återkom blev det åter ambulansfärd till Torsby där hon efter att ha fått hög feber genomgick en röntgen.

Först då hamnade hon i Karlstad, fast på intensivvårdsavdelningen gjorde man det man kunde och ett drygt dygn senare förklarades hon död. Carita Åkerström hade ådragits en blodförgiftning.

– Det är så jävla tragiskt att hon har kämpat och kommit på benen efter flera återfall i cancern, och så ska det sluta så här. De hade ändå möjligheter att ta reda på varför hon hade så fruktansvärda smärtor i ryggen, säger Peter Åkerström.

– Med facit i hand skulle hon fått röntgen redan första kvällen vi var där, och absolut den andra kvällen.

Carita Åkerström hade levt med en kronisk cancersjukdom i mer än halva sitt liv. Hon avled på kvällen den 4 december ifjol, 67 år gammal.
Carita Åkerström hade levt med en kronisk cancersjukdom i mer än halva sitt liv. Hon avled på kvällen den 4 december ifjol, 67 år gammal. Foto: Privat

Nu ska alltså händelsen utredas, Peter Åkerström tar det som bevis på att man inom vården inte heller varit nöjd med hur det hela föll ut. Men han får inte sin livskamrat sedan 42 år tillbaks.

– Egentligen vill jag bara känna att de inser att det här inte var bra skött. Sedan är det klart att man inom alla yrken kan göra fel, men det är bara det att det här är en riskverksamhet av rang, det får fan inte bli fel här och alla möjligheter finns – vid minsta tveksamhet eller okunskap så kan man bara bolla vidare istället för att skicka hem folk och ta den chansen, för det är lite så det känns.

Verksamhetschef Jeanette Arvidsson deklarerade redan tidigare i veckan att hon inte kan uttala sig i enskilda ärenden.

– Ärendet är under utredning och vi håller på att titta på samtliga delar för att få en bild över förloppet. Utifrån den bilden kommer vi göra en handlingsplan, sade hon då.

LÄS OCKSÅ:

Avled dagen efter ha sökt vård för ryggsmärtor – togs inte på allvar

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadHagforsInspektionerKarlstadOmsorgPeter ÅkerströmRöntgenTorsbyTorsby sjukhusVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.