Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningen klar för NHL – så mycket pengar får Färjestad: ”Känns väldigt bra”

Publicerad:
Leo Lööfs dröm om NHL blir sann, på fredagen skrev värmlänningen på ett treårigt rookiekontrakt med St Louis Blues.
Leo Lööfs dröm om NHL blir sann, på fredagen skrev värmlänningen på ett treårigt rookiekontrakt med St Louis Blues. Foto: JOEL MARKLUND

För två år sedan lämnade han FBK.

Nu är Leo Lööf, 21, klar för NHL – och St Louis Blues.

– Det känns väldigt bra – det är det här jag alltid strävat mot, säger värmlänningen vars kontrakt innebär en rejäl summa till moderklubben Färjestad BK.

Med FBK som moderklubb kom Leo Lööf, tillsammans med tvillingbrorsan Linus och även Joel Nyström, fram som de största löftena i den 2002-kull som 2018 vann U16 SM-guld och året efter tog J18 SM-silver.

Lööf fick året efter SHL-debutera, och vintern därpå spela ytterligare lite mer.

Men när han 2021 erbjöds ett A-lagskontrakt, där han skulle lånas ut till allsvenskan första året, valde han istället en helt annan väg och skrev på för finska Ilves.

Två år senare, då är Leo Lööf klar för St Louis Blues.

På fredagskvällen gick NHL-klubben ut med att värmlänningen skrivit på ett treårigt rookiekontrakt.

– Jättekul! Efter två bra säsonger i Finland känns det här väldigt bra. Rätt steg att ta, säger Lööf som själv vetat länge vad som var på gång.

– Jag fick veta efter halva säsongen i Finland att det troligtvis skulle bli så här.

Förberedd på AHL-spel

Och någon utlåning blir det inte, spel i Nordamerika är det som väntar.

– Det är planen. Så nu kommer jag vara hemma i Karlstad och träna hela sommaren och sen över på träningslägret i september.

Han är inställd på att det initialt lär bli spel i farmarlaget Springfield i AHL.

– Absolut, det är inte många som tar klivet rätt in i NHL. Men jag åker till lägret för att göra så bra jag kan. Men de är klart jag är medveten om att jag troligtvis får börja i AHL, vänja mig vid den nya isen. Det är mycket som kommer vara nytt.

Men Lööf kommer med två bra säsonger i finska Liiga bakom sig.

– Väldigt bra. Första året gick det kanon, jag fick spela JVM och tycker jag tog stora steg. Nu kunde jag komma tillbaka och vara lite tryggare i allt. Och det var en bra säsong det här också, jag tog nya steg och att jag nu fick sajna med St Louis är ett kvitto på att jag gjort något bra.

Det var rätt beslut att lämna FBK med andra ord?

– Ja, jag hade ju alternativet att kunna stanna. Och nu med facit i hand var det ett bra beslut. Sen vet man aldrig hur det kunde utspelat sig om jag stannat heller. Det är dumt att tänka på det...

Det blev ju trots allt ett guld säsongen efter du lämnat?

– Haha, precis. Det är det då, skrattar Lööf.

– Nej, men för min personliga utveckling gjorde jag ett bra val.

Får rejäl bonus

Som alltid i rookiekontrakt finns även i Lööf avtal en rejäl sign on bonus, vanligtvis ligger de på närmare 100 000 dollar.

Ska du unna dig något?

– Oj, det har jag faktiskt inte tänkt på än. Men en resa i sommar, det får det nog i alla fall bli.

Och pengar, det kommer även Färjestad att få.

När en spelare lämnar svensk hockey för NHL, då fördelas NHL-ersättningen på 285 000 dollar rakt av i fyra delar där varje fjärdedel representerar en av de fyra senaste säsongerna och tillfallet klubben spelaren då tillhört.

Extra pengar till FBK

Men i Leo Lööfs fall, när han går via finsk hockey till NHL, blir fördelningen annorlunda.

Sista kontraktsåret står då för 40 procent av totalsumman, de tre innan för 20 procent vardera. Färjestad, som Lööf tillhörde två av de fyra åren, får därmed 40 procent av totalsumman – 114 000 dollar eller, omräknat i kronor, 1 170 000 kronor.

Men mer pengar än så kommer ticka in.

I nya NHL-avtalet finns även en ”Player Development Bonus” som baseras på antalet svenska spelare i NHL kommande säsong. Ligger nivån nästa säsong på samma nivå som nu, vilket är troligt, kan Färjestad enligt uppgifter till VF-sporten räkna med att nästa sommar få ett bonuspåslag på NHL-pengen med cirka 20 procent – omräknat i pengar cirka 230 000 kronor.

Totalt blir ersättningen som Färjestad får för Leo Lööf därmed cirka 1,4 miljoner kronor.

Artikeltaggar

AHLFärjestad BK HerrFinlandIlvesIshockeyKarlstadLeo LööfNHLNordamerikaSHL

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.