Hoppa till huvudinnehållet

Och där kom första SD-avhoppet för veckan – blir det fler?

Publicerad:
Jan-Erik Tjärngård, valberedningens ordförande i Sverigedemokraterna, hoppar av partiet efter bråk med avgående distriktsordföranden Runar Filper.
Jan-Erik Tjärngård, valberedningens ordförande i Sverigedemokraterna, hoppar av partiet efter bråk med avgående distriktsordföranden Runar Filper. Foto: Peter Bäcker

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ledaren i går undrade om länets SD:are tröttnat på Runar Filpers toppstyrning än. En av dem har i alla fall verkligen gjort det.

Vad var det gamla fotbollsstjärnan Gary Lineker sa: "Fotboll är ett enkelt spel. 22 spelare sparkar på en boll i 120 minuter och sedan vinner alltid tyskarna"?

Kanske går citatet att anpassas till att passa maktkampen inom Sverigedemokraterna i länet? "Partiarbete är enkelt. Hundratals medlemmar går på dussintals möten och röstar på förslagen de gillar och sen vinner alltid Runar.”

För inför helgens länsstämma har nu valberedningens ordförande, han som vågade leda en valberedning som INTE rakt av köpte Runar Filpers instruktioner om att sätta Mikael Strandman på distriktsordförandeposten efter honom … hoppat av.

”Jag är så jävla trött på Runar Filper”, säger Jan-Erik Tjärngård till VF – och bekräftar att vad som hittills rapporterats på nyhetsplats och kommenterats på ledarsidan är sant.

Filper har styrt allt. Det har inte varit fråga om partidemokrati, bara partihierarki.

Som regionlistan som Filper egenhändigt satte ihop och instruerade valberedningen att följa med få eller inga justeringar.

– Ja, jag fick ett mejl av Filper om hur listan skulle se ut, från första till 20:e plats. Förstaplatsen var det ingen diskussion om, sen kunde vi i valberedningen möjligen få byta plats på några på platserna 2-12, och byta in något nytt namn på platserna 15-20.

Syftet med att utse sin egen efterträdare i distriktet verkar lika uppenbart det, att fortsätta behålla makt informellt. Vad bättre då än att rekrytera en egen kille som ingen annan känner eller har förtroende för och få resten av partiet att tyst acceptera att denne först får ett tungt partiuppdrag och sen – högst sannolikt – ett ännu tyngre?

Med det knyter Filper lojaliteter, som han lika säkert gjort med så många fler på framträdande poster inom partiet i Värmland genom åren. För sen sitter de där på hans nåder, medvetna om att det bara är hans förtroende som placerat dem där.

Håll dig väl med Filper, annars blir du inte omvald. Håll dig väl med Filper, annars väntar ”personalärenden” och varningar – kanske slängs du till och med ur partiet. Det är inte som att det inte redan hänt runt om i länet ett flertal gånger redan.

Det ändå lite lustiga i kråksången nu är ju att de som valts in på partiets mandat och redan hunnit hoppa av – jo då, vi är fyra månader in i en fyraårig mandatperiod och redan har flera tidigare partiföreträdare lämnat partiet – valt att ändå behålla sina platser i de beslutande församlingarna som politiska vildar.

SD:s kassa interna partidemokrati leder nu alltså till att partiets nyvunna valframgångar devalveras i rasande takt.

Sverigedemokraterna i Värmland har tidigare mandatperioder haft stora problem att fylla platser i kommunfullmäktigeförsamlingar efter alla avhopp några år in i mandatperioderna, och det till och med funnits risk att uttalade nazister skulle lägga beslag på mandat (eftersom partiet tidigare körde öppna valsedlar där vem som helst kunde skriva in sig).

Då har Jan-Erik Tjärngård varit den som, i egenskap av valberedningens ordförande i partiet, kommenterat svårigheterna detta medfört. Denna gång är det han som går, men verkar vilja behålla sitt mandat i kommunfullmäktige i Forshaga.

Det är onekligen roligare än nazister. Hoppas det, som Jan-Erik Tjärngård nu är övertygad om, blir många fler besvikna avhoppare efter helgens stämma. Hoppas de behåller sina uppdrag i kommuner och regioner. Låt dem bråka med varandra så hinner de bråka mindre med oss.

LÄS OCKSÅ:

Tungt SD-avhopp inför distriktsstämman: ”Jag är så jävla trött på Runar Filper”Filper slår tillbaka mot kritiken: ”Gjorde inte sitt jobb”SD:s toppolitiker kan petas som gruppledare – Strandman ifrågasätts interntHar länets SD:are till slut tröttnat på Filpers toppstyrning av partiet?

Artikeltaggar

ForshagaKommunfullmäktigePolitikRunar FilperSverigedemokraternaValberedningVärmlands län