Hoppa till huvudinnehållet

Allvarliga brister på äldreboenden: ”Riskerar att inte få den vård man har behov av”

Publicerad:
Ivo fick tidigt under pandemin signaler om att det fanns diverse risker ute på landets äldreboenden och det är ur det som den fördjupade nationella tillsynen är sprungen.
Ivo fick tidigt under pandemin signaler om att det fanns diverse risker ute på landets äldreboenden och det är ur det som den fördjupade nationella tillsynen är sprungen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det finns brister på i stort sett samtliga av landets särskilda boenden.

Snart är Inspektionen för vård och omsorgs nationella tillsyn klar.

– Den allvarligaste bristen som vi ser genomgående är bristen på kompetens, säger Lennart Pettersson, enhetschef på avdelningen sydöst i Jönköping.

Anhöriga till boende på Häggården i Råda som larmar om vanvård och brister i omsorgen är inte en enskild företeelse. Att det finns särskilda boenden runt om i både Värmland och Sverige är tydligt, det visar Ivos nationella tillsyn av 283 kommuners verksamheter.

Beslut kring dem har fattats under en tid och än är man inte helt färdig. Men i det närmaste samtliga får någon sorts anmärkning av Ivo.

– Alla inspektioner är gjorda och vi är en bra bit på vägen att fatta besluten. Målet är att ha det klart inom den närmaste tvåveckorsperioden, säger Lennart Pettersson.

Den tidigare tillsynen Ivo gjorde under förra året visade på brister inom främst tre områden – vården i livets slutskede, man såg en i regel patientosäker läkemedelshantering, samt hur man brister inom kontinuitet och dokumentation.

Bristen på kompetens på landets särskilda boenden är genomgående och en utmaning för kommunerna.
Bristen på kompetens på landets särskilda boenden är genomgående och en utmaning för kommunerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den röda tråden som Lennart Pettersson ser det är att det i slutändan kokar ned till utmaningar kopplade till kompetens ute på boendena.

– Framför allt då på omvårdnadspersonal där vi ser att det är flertalet omvårdnadspersonal som inte har kompetens nog till att avgöra när en patients tillstånd förändras, alltså när ska man signalera till sjuksköterska att det inte är som vanligt här. Ibland sker det inte alls och ibland för sent, säger han.

– Så det är egentligen kompetensbristen som vi ser som den största bristen hos ett flertal kommuner och den slår även igenom på andra områden i vår undersökning.

Vad ser ni för risker med det?

– Det allvarliga är ju att patienter riskerar att inte få den vård eller behandling man har rätt till eller behov av. Det är den yttersta risken som vi ser det.

Utbildning och språk

Under begreppet kompetens ingår allt från utbildningsnivåer till rena språkförbistringar, och här har kommunerna en hel del att jobba med, anser Lennart Pettersson.

Är det något i era undersökningar som har överraskat er?

– Eftersom vi har gjort en första förstudie där vi fick ett resultat så hade vi ändå någon form av föraning och vi har kommit fram till att det stämde väldigt bra av bara journalgranskningen. Men det är fortfarande så att det är kompetensen som sticker ut där.

LÄS OCKSÅ:

Vårdpersonalen pratar inte nog bra svenska – stark IVO-kritik mot kommunenKritik mot Ivo-kritik: ”Känner inte igen oss”Förvånad över boendekritiken: ”Måste gå till botten med det här”Anhöriga larmar om vanvård på äldreboende: ”Accepterar kommunen att det är så här?”Socialchefen bekant med kritiken: ”Det mesta har vi jobbat med”

Artikeltaggar

BristerHäggårdenInspektionerIvoOmsorgRådaVårdVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.