Hoppa till huvudinnehållet

Game over för planerat spelgymnasium – får inte starta i Karlstad

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Gymnasieskola med spelinriktning får inte starta i Karlstad till hösten.
Gymnasieskola med spelinriktning får inte starta i Karlstad till hösten. Foto: Charlotte Ferneman

Mediagymnasiet Nacka Strand planerade att starta en medieutbildning med inriktning mot spel i Karlstad till hösten. Men så blir det inte.

Förvaltningsrätten säger nej till en etablering.

Mediagymnasiet, som numera heter Nacka Strand, ansökte redan för ett par år sedan om att få starta en gymnasieskola med inriktning mot estetik och media i Karlstad. Men förslaget stötte på patrull.

Skolinspektionen sa i höstas nej till ansökan, med hänvisning till att det redan finns en estetik- och mediautbildning på Sundstagymnasiet och att elevunderlaget är så pass lågt att en ny skola skulle kunna slå ut den nuvarande utbildningen.

Annat elevunderlag

Den sökande skolan försvarade sig då med att den inriktning som Mediagymnasiet skulle erbjuda var inriktad mot spel, med mer fokus på teknik, och alltså har ett helt annat elevunderlag än de traditionella estetutbildningarna. Därför överklagade skolan Skolinspektionens beslut till förvaltningsrätten.

Men rätten går på inspektionens linje och förklarar att det förvisso kan vara sant att Mediagymnasiets elevunderlag skiljer sig, men konstaterar samtidigt att spel inte finns som en egen inriktning, utan endast som fördjupning, vilket gör att huvudmannen enkelt kan byta fördjupningsområde och att det då skulle uppstå den befarade konkurrensen om elevunderlaget.

”Skolinspektionen har därmed haft fog för sitt beslut” skriver förvaltningsrätten i sitt beslut och avslår därmed Mediagymnasiets överklagande.

Artikeltaggar

BeslutGymnasieskolanKarlstadNacka StrandSkola och utbildningSkolinspektionenSpelSundsta-Älvkullegymnasiet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.