Hoppa till huvudinnehållet

Hjärntumör på barn missades – tvingades till akut operation

Publicerad:
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har mottagit en anmälan från Region Värmland.
Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har mottagit en anmälan från Region Värmland. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En vårdcentral i Värmland missade att ett barn som sökte vård hade en hjärntumör. Nu anmäler Region Värmland sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I januari i år märker två föräldrar att deras barn använder höger och vänster arm på olika sätt. Barnet undviker att använda sin vänstra arm, och föräldrarna upplever att barnet är svagare i vänster.

Från skolans håll meddelas föräldrarna också att personalen upplever att barnet har en avvikande ansiktsmimik.

Föräldrarna beslutar sig för att kontakta vårdcentralen för att låta en läkare titta på barnet. Läkaren ger lugnande besked och meddelar att han inte tror att något är fel.

Dagen efter besöket på vårdcentralen tvingas familjen söka hjälp akut, då symptomen blev allt tydligare. På akuten låter man MR-röntga barnet och upptäcker då en hjärntumör som snabbt opereras bort.

Att vårdcentralen missade symptomen på hjärntumören som barnet hade har fått Region Värmland att skicka in en Lex Maria anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgRegion VärmlandVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.