Ny vändning: Årsmötet i Folkets Park skjuts upp efter politikernas vädjan

Publicerad:
Årsmötet i Folkets parkföreningen i Arvika skjuts upp en månad - igen. Foto: Helena Karlsson

På lördag skulle Folkets Park-föreningen i Arvika hålla sin årsstämma. Men så blir det inte.

Efter en vädjan från politiken skjuts årsmötet upp – precis som förra året.

– Mötet är avlyst och skjuts fram med en månad, säger ordföranden Marika Jakobsson.

Det har riktats kritik mot Arvika kommun för att de har varit senfärdiga med att utse ombud till både parkföreningens extra årsmöte i mars och till den ordinarie årsstämman nu i april. Men när kommunledningsutskottet i måndags skulle ta beslut i frågan så tog det hela ytterligare en vändning.

Politikerna i utskottet vädjade då till föreningen om att årsmötet skulle skjutas upp.

– Vi konstaterade att vi inte hade fått in någon verksamhetsplan och inte någon budget och då kände vi att vi inte kunde ge instruktioner till vårt ombud. Vi gav därför i uppdrag åt tjänstemännen att förmedla till föreningen att mötet skulle skjutas upp så att vi kan upprätta instruktioner, säger Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.

Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika.
Peter Söderström (S), kommunalråd i Arvika. Foto: Anton Eriksson

Enligt Peter Söderström tyder detta, samt det faktum att kommunen hamnat efter när det gäller kallelserna till årsmötet, på att föreningen måste styra upp sina kallelser bättre.

– De behöver komma in i tid med sina handlingar och det behöver synkas med oss så att det inte blir den här tidspressen hela tiden, säger han.

Skjuts upp

Folkets Park-föreningen hade inte behövt lyssna på Arvika kommun, men valde att göra det.

– Vi tillmötesgick dem och skjuter upp mötet. Vi tycker att det är viktigt att de har möjlighet att närvara, säger Marika Jakobsson.

Marika Jakobsson, ordförande i Arvika Folkets Park-förening.
Marika Jakobsson, ordförande i Arvika Folkets Park-förening. Foto: Elin Larsson

Däremot håller inte Marika Jakobsson med om att det är parkföreningen som behöver styra upp bättre.

– Om man begär att få ut handlingar inför mötet så får man naturligtvis det, men nu kom de in med en sådan begäran med väldigt kort varsel.

Nu räknar i alla fall Marika Jakobsson med att årsstämman ska kunna hållas om cirka en månad.

– Vi väntar bara på att kommunen ska återkomma med ett datum som passar, säger hon.

Nya stadgar

På årsstämman, som alltså följer på en extra årsstämma, så kommer bland annat nya stadgar att antas. Det är ett uppdrag som kom från den förra årsstämman och som nu ska upp till beslut.

– Det handlar om att anpassa våra stadgar till hur det ser ut i andra folkparksföreningar och till vad lagen säger, säger Marika Jakobsson.

Bland annat handlar det om att styra upp hur röstfördelningen ser ut och om hur många röster man får ha som medlem. Till exempel har parkföreningen i Arvika haft i sina stadgar att det behövs ett ombud för varje andel i föreningen.

Arvika kommun skulle därmed, om de ska kunna utnyttja alla sina röster, egentligen behöva skicka en väldig massa ombud för alla sina ägarandelar – inte bara ett ombud.

– Tidigare har vi gått på gamla traditioner, men nu så går vi på vad lagen säger istället, och det är att en medlem får represteras av ett ombud. Så det blir förhoppningsvis lite enklare att förstå och att hantera för medlemmarna, säger Marika Jakobsson.

SD-politiker rasar på nytt: ”Tjänstemännen gör uppenbarligen som de vill”Tjänstemännen gick över politikernas huvuden: ”Blev skogstokig när jag hörde”Årsmötet i Arvikaparken ställs in efter ”obehagliga” samtalFörväntas bli strid om ordförandeposten i FolkparksföreningenEfter infekterade konflikten: nu vill Yankee Car Club se mer ös i parken

Artikeltaggar

ArvikaArvika kommunBeslutEkonomiMarika JakobssonPeter SöderströmPolitikSamhälle

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare