Hoppa till huvudinnehållet

SD:s toppolitiker kan petas som gruppledare – Strandman ifrågasätts internt

Publicerad:
Reporter Morgan Schmidt
Morgan Schmidt
morgan.schmidt@vf.se
Mikael Strandman kan petas som gruppledare för SD i region Värmland.
Mikael Strandman kan petas som gruppledare för SD i region Värmland. Foto: Helena Karlsson

Mikael Strandman var ifrågasatt när han togs in som ny gruppledare för SD i Region Värmland. Nu riskerar han att petas från rollen.

Sju av SD:s 13 ledamöter i regionfullmäktige kräver att han byts ut.

När tidigare riksdagsledamoten Mikael Strandman plockades in i värmen i Värmland så var det många Sverigedemokrater som ställde sig frågande till honom. Inte minst eftersom han ansågs vara handplockad av distriktsordföranden Runar Filper och för att han omedelbart föreslogs att toppa regionlistan.

Efter valet blev han också mycket riktigt gruppledare för SD i regionen. Men missnöjet med honom finns kvar.

– Han kom från ingenstans och hur det har gått till kan man verkligen fundera över, säger en av de som är kritisk mot honom och som VF har talat med.

”Ingen ledare”

En annan ifrågasätter Mikael Strandmans ledaregenskaper.

– Han är en duktig politiker, det är han, men problemet är att han inte är någon ledare. Han kör ett ensamrace och involverar inte oss andra i politiken, säger personen som VF talat med.

Sju av de 13 ledamöterna som sitter i fullmäktige har nu skrivit en begäran till gruppledaren Mikael Strandman med krav på att han ska bytas ut.

– Det är riktigt, det har kommit in en sådan skrivelse till mig och jag kommer att kalla till ett gruppmöte för att ta upp frågan, så får vi se vad det blir. Det är en demokratisk process som följer, säger Mikael Strandman.

Vad säger du om den här begäran?

– För mig är det är helt ok för dem att lyfta detta. Det står dem fritt att göra det.

Men det måste väl ändå tolkas som en brist på förtroende för dig som gruppledare?

– Såvitt jag förstår så är det inte på grund av att de tycker att jag saknar kompetens, utan det handlar nog mer om interna fraktioner.

Men det kan betyda att du får lämna som gruppledare?

– Ja, om alla sju som har skrivit under den här begäran röstar för att jag ska bytas ut så blir det så. Det är demokrati som gäller. Sedan vet jag ju inte om alla kommer att rösta så, utan det får vi se.

Kan bli ordförande

Mikael Strandman är även en av dem som har nämnts i förhandssnacket när SD Värmland till helgen ska välja en ny distriktsordförande efter Runar Filper. Det är Runar Filper själv och gruppledaren i Karlstad, Robin Lennartsson, som har föreslagit att Strandman ska ta över.

– Och det rimmar naturligtvis inte så väl med att han nu kan komma att petas av sin egen regiongrupp på grund av missnöje med hans ledarstil, säger en av de SD-ledamöter som är kritiska mot Strandman.

Förslaget från valberedningen är att Mats Hagström från SD Hammarö ska ta över. Men Strandman har ställt sig till förfogande om han skulle väljas.

– Ja, jag har sagt att jag ställer upp, men det kommer säkert att bli en debatt om det där under helgen, konstaterar Mikael Strandman.

Tid för förändring

Hans belackare ser dock helst att någon annan tar över som länsordförande.

– Det är tid för en förändring i SD Värmland. Vi måste få in nya krafter och se till att det inte går ojuste till, som det har gjort under väldigt många år med Runar som ordförande.

Läs också

Artikeltaggar

DemokratiHammaröKarlstadMikael StrandmanPolitikRegion VärmlandRunar FilperSverigedemokraternaValberedningVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.