Stodeneskolan, Skåreskolan och Tuggeliteskolan är en skola för mycket.
Det anser barn- och utbildningsförvaltningen som vill bygga ut Tuggeliteskolan för 133 miljoner och avveckla Skåreskolan.
– Vi ser stora fördelar med förslaget och tror att det skulle gynna barnens utbildning, säger Maria Kjällström, skoldirektör.
Barn- och ungdomsförvaltningen och teknik- och fastighetsförvaltningen har utrett skolsituationen i Skåre och lämnat över ett förslag till politikerna inför budgetfullmäktige i juni. Förslaget går i korthet ut på att Tuggeliteskolan byggs ut med 2 200 kvadratmeter i två plan. I utbyggnaden ingår även en idrottshall med måtten 20 gånger 30 meter.
Tanken är att nya Tuggeliteskolan ska stå klar sommaren 2026.
– Om ett investeringsbeslut tas i juni skulle tidsplanen fungera. Sedan kan en tidsplan förändras. Det är vårt ansvar att se till att alla barn får en bra utbildning, då får man göra de lokalmässiga åtgärder som krävs, antingen om det handlar om en upprustning av det som finns idag eller för en mellanperiod i väntan på en investering, säger Maria Kjällström.
Det är sällan, för att inte säga aldrig, som alla nämnders äskanden om pengar ryms i den slutgiltiga budgeten. I juni tas budgeten för 2024 och den strategiska planen för 2025 och 2026.
Teknik- och fastighetsförvaltningen, som ansvarar för kommunala byggnader, uppskattar det kostar runt 55 miljoner kronor att renovera Skåreskolan. Att riva den går på cirka åtta miljoner.
Maria Kjällström säger att det är möjligt att bedriva verksamheten vidare i båda skolorna. Det finns dock flera fördelar att lägga pengarna på Tuggeliteskolan. En är antalet förväntade elever. Prognoser visar på ett vikande underlag för Skåreskolan.
– Det är färre elever som är aktuella för förskoleklassen i höst än sexor som lämnar i sommar, säger Kjällström.
Trenden förväntas att fortsätta och sedan stabilisera sig på en lägre nivå.
I dag har Skåreskolen 275 elever att jämföra med Stodeneskolan, som också är en F-6-skola, med 365 elever. Lågstadieskolan Tuggelite har 150 elever. Nya Tuggeliteskolan är tänkt att anpassas för 475 elever.
En sammanslagning skulle också innebära samordningsvinster på personalsidan.
– Vi kan bygga en stabil organisation med en elevhälsa i stället för en på varje skola, säger Maria Kjällström.
Om politikerna ställer sig bakom förslaget kommer trafiksituationen i närområdet att ses över. Det är knappt två kilometer mellan Skåreskolan och Tuggeliteskolan.
– Tillsammans med de boende och teknik- och fastighetsförvaltningen får vi identifiera vilka gång- och cykelvägar som används av eleverna och om de behöver åtgärdas eller förändras, säger Maria Kjällström.
Som VF tidigare har skrivit om ritas det på en ny detaljplan för Vallargärdets skola och förskola. Där äskar barn- och ungdomsförvaltningen drygt 192 miljoner för ett nybygge som inkluderar en förskola, en F-6-skola och en fullstor idrottshall som skulle kunna invigas till höstterminen 2026.
LÄS OCKSÅ:
Gammal skola kan ersättas: ”Vi vet att lokalerna inte är i bästa skick”