Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska djuren få nya bostäder – första spadtaget för 4H-gården har tagits

Publicerad:
Det första spadtaget togs av teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP), gårdsföreståndaren Maud Jakobsen och kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP).
Det första spadtaget togs av teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP), gårdsföreståndaren Maud Jakobsen och kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP). Foto: Tommy Andersson

Nu ska djuren få nya bostäder. Under onsdagen togs första spadtaget för upprustningen av 4H-gården i Karlstad.

– Det känns jättehärligt, det är nu det händer. Det är nu det är verkligt, säger gårdsföreståndaren Maud Jakobsen.

Det var bistert i luften, ett typiskt aprilväder, när man samlats vid lunchtid för att fira byggnadsstarten av stadsbondgården på Gräsdalen.

Maud Jakobsen hade ett stort leende på läpparna när hon tog det första spadtaget tillsammans med teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) och kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP).

– Gården är otroligt viktig, den når barn och unga i ett socialt område där barnen är stadsbarn i mångt och mycket. Att få tillgång till den här miljön är otroligt värdefullt, säger Robert Halvarsson.

”Blir bortskämda”

Det är sedan länge känt att 4H-gården vuxit ur sina lokaler, och i över tio år har det diskuterats att något behöver göras för att säkra verksamheten för framtiden.

En skiss visar hur den nya stadsbondgården ska se ut.
En skiss visar hur den nya stadsbondgården ska se ut. Foto: Tommy Andersson

En skiss visar hur den nya 4H-gården ska se ut. De gamla lokalerna kommer att byggas om, men också byggas ut. Byggnaderna ska tillgänglighetsanpassas och anpassas efter dagens krav på djurhållning, bland annat ska hästarna som stått i spiltor få boxar som ger större utrymme. Det ska även byggas särskilda bostäder för grisarna, kaninerna och hönsen. I dag huserar flera tillsammans, vilket inte är optimalt.

Förutom de nya utrymmena till djuren ska det även skapas större och mer funktionella ytor för verksamheten. Personalutrymmena ska byggas ut men också ska det byggas en kafeteria och en samlingslokal. I anslutning till huvudbyggnaden ska en helt ny lekplats byggas.

– Gården fyller en viktig funktion här på Gruvlyckan och att vi har kvar det här, och nu satsar på det tycker jag är väldigt viktigt, säger Monika Bubholz.

I ett tillfälligt stall får hästarna husera tills det nya är klart.
I ett tillfälligt stall får hästarna husera tills det nya är klart. Foto: Tommy Andersson

Robert Halvarsson inflikar.

– Det blir som en oas mitt i en växande stad, tänker vi.

Under tiden som gården rustas upp har alla djuren förutom hästarna, som fått ett tillfälligt stall, och katterna flyttat. Maud Jakobsen berättar att minigrisarna, hönsen, fåren, kaninerna och ankorna fått flytta hem till nära och kära. Förhoppningen är att de ska kunna flytta hem till sina nya bostäder i slutet av året.

– Alla mår jättebra, jag tror att de blir väldigt bortskämda. De kanske inte vill komma hem sen, säger hon skrattande.

”Gården fyller en viktig funktion här på Gruvlyckan och att vi har kvar det här, och nu satsar på det tycker jag är väldigt viktigt”, säger Monika Bubholz, till vänster.
”Gården fyller en viktig funktion här på Gruvlyckan och att vi har kvar det här, och nu satsar på det tycker jag är väldigt viktigt”, säger Monika Bubholz, till vänster. Foto: Tommy Andersson

LÄS OCKSÅ:

Nu börjar upprustningen av 4H-gården: ”Äntligen”4H-gården rustas upp för 20 miljoner: ”Det här är jättehäftigt för vår del”

Artikeltaggar

4H-gårdenDjurDjur och naturGräsdalenGruvlyckanKarlstadKulturMiljöpartietMonika BubholzRobert Halvarsson

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.