Hoppa till huvudinnehållet

Det känns inte alltid så, men vi är fler än rasisterna – låt hatet drunkna i kärlek

Publicerad:
Majblommeförsäljaren Murhaf har blivit rikskändis efter att ha sålt majblommor för över två miljoner kronor, en konsekvens av en rad rasistiska påhopp i sociala medier.
Majblommeförsäljaren Murhaf har blivit rikskändis efter att ha sålt majblommor för över två miljoner kronor, en konsekvens av en rad rasistiska påhopp i sociala medier. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I stället för att uppmärksamma den rasistiska skiten som sprids, fokusera på kärleken. Vi är fler än rasisterna.

I lördags lade Zeyneb upp en bild i det kanske svenskaste av alla svenska forum på internet: Facebookgruppen Smörgåstårtans vänner. ”Idag firar vi Eid och dagen till ära har jag gjort denna smörgåstårta”, skrev hon, lade till receptet, en beskrivning och en bild på sin tårta hon tänkt fira den muslimska fastans avslutande högtid med.

Inlägget avslutas med ”Slutligen toppade jag tårtan med grönsaker, ägg och vår kära flagga enligt bild. Glad Eid!”

”Vår kära flagga”? Den svenska.

Ja, ni fattar ju. Det hade kunnat sluta precis hur illa som helst det där. Det har vi fått vänja oss vid. Svenskar som inte alla vill gå med på är svenskar, får vara beredda på att mötas av alla tänkbara nivåer av påhopp, glåpord och rasism – speciellt på nätet där trollen gömmer sig i skuggorna bakom anonyma konton.

Murhaf, tolvåringen i Skåne som på tisdagseftermiddagen uppgavs ha sålt majblommor för fullständigt hisnande TVÅ MILJONER kronor, fick nämligen mer än sin beskärda del av rasism i sociala medier.

Tyvärr inte minst efter att väldigt många välmenande icke-rasister valde att skärmdumpa några riktigt grova rasistiska påhopp som sen cirkulerade på nätet och exponerades långt fler gånger än om folk bara anmält inläggen och gått vidare med sin dag.

Å andra sidan, utan attacker från folk som förutom att sprida missunnsamhet och rasistiskt hat även lyckades åstadkomma fascinerande vilda konspirationsteorier kring Murhafs framgångar, nej då hade det knappast blivit majblommor för … ja vid det här laget förmodligen en bra bit över två miljoner kronor sålda.

Så man får kanske ta det sura med det söta. I alla fall notera hur varje nytt påhopp fullkomligen drunknade i dussintals positiva budskap.

Elsa från Karlstad är årets majblommedesigner. Kanske slår just hennes blomma försäljningsrekord i år?
Elsa från Karlstad är årets majblommedesigner. Kanske slår just hennes blomma försäljningsrekord i år? Foto: Jessica Gow/TT

Men nej, det är alltså inte speciellt mystiskt att försäljningssumman steg med en hel miljon kronor under natten. Det finns en nätbutik kopplad till varje enskild säljare, där man kan beställa även om klockan råkar vara tre på natten. Det är ingen tolvåring som påstås ha sprungit runt i villakvarteren och ringt på dörrar. I nätbutiken kan dessutom den som vill lägga till dricks till säljaren på ordern.

Men de vilda framgångarna gör nu att rasisterna på nätet inte riktigt vet VAD de ska fokusera sig på. Att majblommeförsäljaren fortfarande är asylsökande, trots att han är född och uppvuxen här? Att det gick FÖR bra för honom att sälja, var det i själva verket orättvist mot andra majblommesäljande barn?

Men till och med de verkar tyckt det var lite jobbigt ändå att det var ett par sverigedemokrater som under eget namn valde att kommentera så grovt rasistiskt att partiet fick kalla in alla för krishantering – och nästan, men bara nästan, fick statsministern att markera. Inte får hårt dock, för det är trots allt bara ett par dagar sedan justitieutskottets sverigedemokratiska ordförande öppet – och från övriga högerpartiers företrädare hittills oemotsagd – förklarade att Sverige borde ”utvisa alla icke-svenska medborgare och övriga som inte har Sverige att göra”.

Det utspelet låtsas nog Kristersson inte ha sett. Det var svårare att undvika uppmärksamheten kring Murhaf.

Hur det gick med Zeynebs smörgåstårta då? På ett par dagar har det på inlägget trillat in 6000 gilla-markeringar och kommentarsfältet fyllts med enbart positiva och glada tillrop. ”Glad Eid”, hälsar de flesta tillbaka.

Zeynebs Eid-smörgåstårta! Skärmdump Facebook
Zeynebs Eid-smörgåstårta! Skärmdump Facebook

Det känns kanske inte alltid så, men vi är fler än rasisterna. Många fler. Vi är fler som försvarar den svenska anständigheten. Fler som försvarar det äkta svenska: solidaritet och medmänsklighet. När det skriks och gapas som allra värst är det lätt att glömma det.

Men så säljer ett barn rekordmånga majblommor och nån bakar en fin smörgåstårta och kärleken bara flödar.

Artikeltaggar

FacebookMajblommanMajblommans riksförbundRasismSamhälleSociala nätverk