Hoppa till huvudinnehållet

Glada tillrop efter beslut om mer Vänervatten: ”Äntligen görs det någonting”

Publicerad:
Laila Gibson verksamhetsledare vid Vänerrådet hoppas den högre vattennivån i Vänern ska märkas på ett positivt sätt redan under 2023.
Laila Gibson verksamhetsledare vid Vänerrådet hoppas den högre vattennivån i Vänern ska märkas på ett positivt sätt redan under 2023. Foto: Thomas Wallin

Översvämningarna 2000 och 2001 förde med sig att vattennivån i Vänern sänktes 2008.

Och det lite för mycket. Den nya tappningsstrategin tillåter att vattennivån kan höjas med upp till 20 centimeter.

– Grundtanken är att Vänerns vattennivåer ska variera mer än de har gjort de senaste 15 åren, säger Laila Gibson, verksamhetsutvecklare i Vänerrådet.

Med översvämningarna från millennieskiftet i minne träffades 2008 en tillfällig överenskommelse mellan Vattenfall och länsstyrelsen i Västra Götaland om att reglera vattenståndet i Vänern. Syftet var att minska risken för höga flöden och översvämningar.

–Men den gjordes bara ur en säkerhetsaspekt, och hade inte med vilken effekt den fick på igenväxningen och tillgången för båt- och friluftslivet, sjöfarten och naturturismen, säger Laila Gibson.

Följden blev att årsmedelvattenståndet sänktes med tolv centimeter. Den nya strategin, som infördes vid årsskiftet, ska höja årsmedelvattenståndet med åtta centimeter, med toppar under våren och försommaren på upp till 20 centimeter.

– Vi vill återskapa den naturliga årscykeln med ett högre vattenstånd på vårvintern, våren och försommaren som gradvis sjunker på sommaren fram tills att höststormarna kommer med nederbörd, säger Laila Gibson.

Mer vatten i Vänern förhindrar att vikar och stränder växer igen, säkrar yrkessjöfartens framfart och ökar tillgängligheten till båtbryggor.

– Det senaste åren har vi fått ganska många bilder från fritidshusägare och andra som bor vid Vänern som har varit förtvivlade, säger Laila Gibson.

Det högre vattenståndet i Vänern ska motverka att stränder växer igen.
Det högre vattenståndet i Vänern ska motverka att stränder växer igen. Foto: Thomas Kühnel

Efter att nyheten om den nya tappningsstrategin släpptes i december 2022 har det blivit andra tillrop.

– Folk är väldigt glada och tycker att äntligen görs det någonting. Förhoppningen är man redan i år kan använda Vänern som man har varit van vid från tidigare med bryggor och annat. Att få ordning på igenväxningen tar längre tid.

Under måndagen mätte SMHI upp vattenståndet i Vänern till 44,69 meter över havet. En bra bit över årsmedelvärdet på 44,33 meter, men ändå långt från toppnoteringen på 45,67 meter från januari 2001.

Laila Gibson undviker att prata om målvärden i centimeter.

– Den nya tappningsstrategin handlar mer om att Vattenfall i stället för som tidigare tappa ut minst ett antal kubikmeter per sekund på veckobasis har ett maxvärde att förhålla sig till.

De nya vattennivåerna ska inte innebära någon förhöjd risk för översvämningar. Ökningen sker som sagt från en låg nivå.

– Och skulle nivån komma upp till en viss nivå träder vattendomen in och Vattenfall får göra säkerhetstappningar.

Artikeltaggar

Laila GibsonNederbördÖversvämningarSjöfartSMHIVäderVänernVattenVattenfall

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.