Hoppa till huvudinnehållet

Hälften av alla kommunala lekplatser har försvunnit

Publicerad:
Reporter Oskar Sandström
Oskar Sandström
oskar.sandstrom@nwt.se
Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har undersökt tillgången på kommunala lekplatser, och de har minskat till hälften på 25 år.
Sveriges Lantbruksuniversitet SLU har undersökt tillgången på kommunala lekplatser, och de har minskat till hälften på 25 år. Foto: Emma Lindell

Hälften av alla kommunalt förvaltade lekplatser har försvunnit på 25 år. Det visar en ny studie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. I värmländska Storfors går det 466 barn på kommunens två kommunala lekplatser.

Några värmländska kommuner nämns i den nya studien. Karlstad har 137 kommunala lekplatser, vilket motsvarar en lekplats per 97 barn, 0-12 år. Grannkommunen Storfors har två lekplatser, Ravinen i centrum och en i bostadsområdet Kyrksten, vilket motsvarar 233 barn per lekplats. I andra änden av listan finns Forshaga som har 29 lekplatser, med 66 barn per lekplats.

Antalet kommunala lekplatser varierar stort mellan olika kommuner. En del äldre och slitna lekplatser i behov av renovering har stängts, och då kan kommunerna satsa på färre men större lekplatser. Men trenden i den nya studie från SLU är att det totala antalet kommunala lekplatser minskat med hälften på 25 år.

– Det har länge funnits indikationer på att lekplatserna blir färre. Nu ser vi att den minskande trenden till och med är starkare än vi anat. Dessutom tycks minskningen fortfarande pågå i många kommuner, säger Märit Jansson, universitetslektor vid SLU i ett pressmeddelande.

Definitionen som används i SLU-studien inkluderar lekplatser som är öppna för allmänheten utan inskränkning i tid, samt förvaltas av kommunen. Det innebär att lekplatser på skolor och förskolor samt de som förvaltas av bostadsbolag eller föreningar har exkluderats. Antalet kommunala lekplatser säger heller ingenting om kvaliteten på redskapen.

Artikeltaggar

ForshagaKarlstadLekplatserSamhälleStorforsSveriges lantbruksuniversitet

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.