Hoppa till huvudinnehållet

Avled dagen efter ha sökt vård för ryggsmärtor – togs inte på allvar

Publicerad:
Region Värmland har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.
Region Värmland har anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En cancersjuk patient sökte akut vård för smärtor i ryggen. Patienten fick smärtlindring och skickades hem – för att senare avlida.

Det var i december förra året som en patient sökte sig till sjukhuset i Torsby för akuta rygg- och ländsmärtor. Patienten hade cancer och behandlades vid tillfället med cellgifter.

På sjukhuset fick personen smärtlindring och skickades hem. Mindre än ett dygn senare kom patienten tillbaka med samma bekymmer. Då gavs mer smärtlindring och patienten lades in på en avdelning, där hen snabbt blev allt sämre. Febern steg och blodtrycket sjönk.

På sjukhuset togs prover för att se om patienten har en pågående infektion, men man sätter inte in antibiotika – trots att patienten fortsätter bli sämre. Efter en stund röntgas patientens organ och man ser att urinvägarna är blockerade. Patienten flyttas till intensivvårdsavdelningen, men avled en stund senare.

Region Värmland har nu anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

– Ärendet är under utredning och vi håller på att titta på samtliga delar för att få en bild över förloppet. Utifrån den bilden kommer vi göra en handlingsplan, skriver verksamhetschef Jeanette Arvidsson i ett mejl, och tillägger att hon inte kan uttala sig i enskilda ärenden.

Artikeltaggar

InspektionerIvoOmsorgRegion VärmlandTorsbyVårdVård och omsorg

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.