Hoppa till huvudinnehållet

Sista pusselbiten på plats – nu öppnar Apertin på allvar igen: ”Känner oss välkomna”

Publicerad:
Alkoholtillståndet är på plats, och nu kan Stefanie Valender och hennes syster dra igång sin Apertin-satsning på allvar.
Alkoholtillståndet är på plats, och nu kan Stefanie Valender och hennes syster dra igång sin Apertin-satsning på allvar. Foto: Peter Bäcker

Efter att ha körts på halvfart sedan årsskiftet är nu sista pusselbiten på plats för att Apertin strax utanför Kil åter ska ha portarna på vid gavel.

– Vi har känt oss otroligt välkomna, säger Stefanie Valender som tillsammans med systern Kathi Valender köpt hotellet.

Det tog sin lilla tid, men i dagarna fick Apertin äntligen alkoholtillstånd. Därmed kan man på allvar återöppna restaurangen för middagar, och erbjuda gäster olika typer av hotellpaket.

– Det går inte att driva hotell utan alkoholtillstånd, folk vill kunna ta ett glas vin på kvällen, säger Stefanie Valender, som blev lite överraskad över hur invecklat det var med utskänkningstillståndet i Sverige.

Sedan årsskiftet har hon drivit Apertin som bed and breakfast tillsammans med systern Kathi – efter att de hittade det på Blocket!

– Min syster bor i Göteborg sedan några år, och vi letade egentligen efter ett ställe på Västkusten utan att lyckas. Men så fann vi Apertin på Blocket förra sommaren, och det kändes helt rätt!

Hotellet har tagit emot gäster sedan januari, men fram tills nu har det drivits som ett bed and breakfast. ”Det går inte att ha ett hotell utan alkoholtillstånd”, säger Stefanie Valender.
Hotellet har tagit emot gäster sedan januari, men fram tills nu har det drivits som ett bed and breakfast. ”Det går inte att ha ett hotell utan alkoholtillstånd”, säger Stefanie Valender. Foto: Peter Bäcker

Stefanie Valender är erfaren inom branschen, och har drivit hotell i Tyskland tidigare. Faktum är att hon fortfarande driver ett, i Köln, vilket gör att hon får växla tillvaron mellan Tyskland och Sverige.

Men att det nya deltidshemlandet gjort gott intryck är tydligt.

– Det är svårt för oss att förstå att svenskarna åker iväg på semester när det är så vackert här, skrattar hon.

Stefanie Valender driver parallellt med Apertin ett hotell i Köln i Tyskland.
Stefanie Valender driver parallellt med Apertin ett hotell i Köln i Tyskland. Foto: Peter Bäcker

Med möjlighet till alkoholservering är det nu dags att öppna upp restaurangen. Den blir främst till att servera middag till hotellets gäster, även om det går bra att förbeställa bord om man bara vill komma och äta. Någon lunchservering är inte planerad för tillfället.

På tallrikarna och i glasen är ambitionen att servera så mycket närproducerat som möjligt. Samarbeten med lokala både bryggerier och matproducenter är etablerade, men Stefanie Valender hoppas på fler.

Flera bröllop är redan planerade på Apertin i sommar.
Flera bröllop är redan planerade på Apertin i sommar. Foto: Peter Bäcker

– Det har varit svårt att få till ägg, till exempel, för vi behöver så många. Vi hoppas att lokala matproducenter ska höra av sig! Just närproducerat och ekologiskt är väldigt efterfrågat av gästerna.

I sommar väntar också ett antal bröllop på Apertin. En av dem som ska knyta hymens band på den anrika gården är Melissa Gustafsson. Hon kom för att titta på faciliteterna inför sitt bröllop och blev kvar – anställd bland annat för att marknadsföra Apertin på sociala medier och planera framtida event.

– Vi har pratat om att ha yoga här, till exempel. Och vi kommer att ha ett stort midsommarfirande, säger hon.

Och för den som går i giftasplaner vill Apertin gärna vara ett prisvärt alternativ.

– Jag har kollat runt på vad det kostar att boka en herrgård för ett bröllop, och det är så dyrt! Vi vill hålla nere priset. Man ska inte behöva ta ett banklån för att gifta sig, säger Stefanie Valender.

Illustrationerav Marja i Myrom pryder många av dörrarna. Som den här, in till bastun.
Illustrationerav Marja i Myrom pryder många av dörrarna. Som den här, in till bastun. Foto: Peter Bäcker

Trots frånvaron av rusdrycker har det inte varit någon brist på gäster i den bed and breakfast som drivits sedan i januari. När VF är på besök har till exempel alla rum varit upptagna under natten av konferensdeltagare i Karlstad.

Gästerna har så här långt varit främst skandinaviska, men en del tyskar och holländare har också kommit på besök. När nu sommaren närmar sig märker man på Apertin att fler långväga övernattare är på ingång, både från Europa och resten av världen.

– Vi fick faktiskt en bokning från Saudiarabien häromdagen! De bokade hela stället en natt, säger Stefanie Velander, som vittnar om en välkomnande attityd från lokalbefolkningen och kommunen

Platta tv-apparater var en av sakerna som Stefanie Valender och hennes syster uppdaterade rummen med när de tog över Apertin. Annars är det fortsatt anrik känsla på rummen.
Platta tv-apparater var en av sakerna som Stefanie Valender och hennes syster uppdaterade rummen med när de tog över Apertin. Annars är det fortsatt anrik känsla på rummen. Foto: Peter Bäcker

– Alla har varit väldigt snälla och positiva, och kommunen har verkligen ställt upp och hjälpt till. Så är det inte i Tyskland, där är det ingen från kommunen som bryr sig om du öppnar ett hotell, skrattar hon.

Restaurangen kommer främst ha öppet för hotellgäster, men vill man bara äta utan att bo kan det gå bra med bordbeställning.
Restaurangen kommer främst ha öppet för hotellgäster, men vill man bara äta utan att bo kan det gå bra med bordbeställning. Foto: Peter Bäcker

Artikeltaggar

ApertinBlocketBröllopGöteborgHotellMat och dryckNärproduceratRestaurangerTyskland

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.