Hoppa till huvudinnehållet

Restaurangerna påverkas när folk får mindre i plånboken: ”Kämpar för överlevnad”

Publicerad:
Marika Trtak på restaurang Cazanova berättar att antalet matgäster sinat sedan det ekonomiska läget blivit tuffare.
Marika Trtak på restaurang Cazanova berättar att antalet matgäster sinat sedan det ekonomiska läget blivit tuffare. Foto: Johan Eklöf

Mindre pengar att röra sig med. Då verkar Karlstadsborna äta mindre ute än tidigare.

– Vi märker att vi har färre gäster jämfört med i höstas, säger Marika Trtak på restaurangen Cazanova.

Att samhällsläget gör att privatpersoner har mindre pengar i plånboken har väl inte undgått någon. Fyra av fem restauranger som VF varit i kontakt med berättar att antalet matgäster har minskat eller är oförändrat sedan i höstas. Endast en av dem ser en ökning.

På Cazanova på Kungsgatan märker personalen att besöksunderlaget sviktar jämfört med för ett halvår sedan.

– Det är världsläget som påverkar. Vi har hög inflation, energikris och Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Folk håller hårt i sina pengar och då äter de inte ute lika ofta, säger Marika Trtak.

Med sommaren i annalkande hoppas hon på ett uppsving inom kort.

– När det är varmare ute så brukar folk komma till oss i högre utsträckning. Förra veckan var ett bra exempel på det, säger Marika Trtak.

Folk håller hårt i sina pengar och då äter de inte ute lika ofta.
Marika Trtak

Tjugo procent back

För Cazanovas granne på Kungsgatan, Brasseriet, är kundmönstret detsamma.

– Vi märker att det inte är samma åtgång på rätterna. Det gäller både på lunchen och på kvällen. I stället har det blivit mer vanligt att ett kompisgäng kommer hit, beställer sina drycker och sedan sitter och samtalar ett tag. Det är billigare än att beställa mat, säger driftansvarige Anton Alsing.

Även om ekonomin påverkas är situationen långt ifrån alarmerande, enligt Alsing.

– Företaget äger även Club royale samt Hörnet och har därmed fler ben att stå på. Det brukar även vara drag på uteserveringen på Brasseriet när det är vackert väder. Förra veckan var det fullsatt och det tror jag vi får igen när temperaturerna stiger.

Nya Pekings ägare Zhengwen Chen konstaterar resignerat att restaurangen har tappat cirka tjugo procent av sina matgäster sedan oktober.

– Situationen är tröttsam. Tidigare kämpade vi för att gå med vinst, nu kämpar vi för att överleva, säger han.

Anton Alsing på Brasseriet säger att kundernas beställningar har börjat att se annorlunda ut.
Anton Alsing på Brasseriet säger att kundernas beställningar har börjat att se annorlunda ut. Foto: Johan Eklöf

Spicy hot hetast

Johan Borg, delägare på restaurang Frost på Östra Torggatan, berättar att han inte sett några omsättningsminskningar ännu, men att snittnotan per besökare har minskat lite.

– Än så länge är jag inte orolig. Frågan är hur det blir över längre tid om folk fortfarande har det tufft ekonomiskt. Små förändringar i konsumtionsmönstret har stor påverkan på enskilda näringsidkare. Det ostabila läget är inte bra, säger han.

Spicy hot är matstället som går mot strömmen. Tvärt om mot de andra har restaurangchef och delägare David Nordberg sett en ökning av antalet kunder under dessa knapra tider.

– Det verkar som att vi har ett koncept som fungerar utmärkt just nu. Vi säljer nyttig mat som levereras snabbt till ett bra pris. Jag tror att vi är ett bra alternativ när folk vill lyxa till det i tillvaron, säger han.

Restaurang Frosts delägare Johan Borg ogillar det ostabila läget.
Restaurang Frosts delägare Johan Borg ogillar det ostabila läget. Foto: Johan Eklöf
David Nordberg på Spicy hot konstaterar att restaurangen fått fler kunder trots kärva tider.
David Nordberg på Spicy hot konstaterar att restaurangen fått fler kunder trots kärva tider. Foto: Johan Eklöf

Artikeltaggar

BrasserietCazanovaEkonomiMat och dryckRestauranger

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.