Hoppa till huvudinnehållet

Protester mot vindkraft ökar i styrka – SD vill ha dubbla folkomröstningar

Publicerad:
Förra veckan hölls ett samrådsmöte om den planerade vindkraftsparken utanför Segmon. Nu vill Sverigedemokraterna få till folkomröstningar i frågan i Säffle och Grums.
Förra veckan hölls ett samrådsmöte om den planerade vindkraftsparken utanför Segmon. Nu vill Sverigedemokraterna få till folkomröstningar i frågan i Säffle och Grums. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Protesterna mot vindkraftsplanerna i Grums/Säffle ökar i styrka. Nu varslar SD om två olika folkomröstningar i frågan. Samtidigt uppvaktar Borgviks utvecklingsråd politikerna i Grums.

– Fortum har träffat dem, nu vill vi från bygden ge vår syn, säger ordföranden Gunno Rosell.

Det är två kilometer väster om Segmon som Fortum vill satsa två miljarder kronor på en vindkraftspark. Tanken är att bygga upp till 23 turbiner som kan bli 250 till 300 meter höga.

I torsdags höll Fortum och konsultföretaget WSP ett samrådsmöte i Grums. Stefan Byqvist, som sitter i kommunstyrelsen i Säffle för Sverigedemokraterna, var en av deltagarna.

– Jag får inte ihop ekvationerna. Det var säljartaktik, Fortum förde fram alla positiva siffror. Det finns också mycket som är negativt med vindparken. Personligen anser jag att folk blir förda bakom ljuset, säger han.

På måndagen gick Sverigedemokraterna ut med ett pressmeddelande att de vill få till stånd två kommunala folkomröstningar mot vindkraftparken, en i Säffle och en i Grums. Skogsområdet på 20 kvadratkilometer där parken planeras ligger i båda kommunerna.

– Vi tror inte på idén med industriella vindkraftsparker. Av tekniska skäl tycker vi inte att det är ett alternativ. När det inte blåser har vi ingen el. Vi vill ha en stabil elförsörjning som det går att lita på och stödjer oss på gamla fossilfria energikällor som kärnkraft, vattenkraft, och värmekraftverk, säger Mikael Strandman (SD), regionråd för partiet.

Mikael Strandman, regionråd för Sverigedemokraterna, vill inte se en stor vindkraftspark i Segmon. Partiet ska samla in underskrifter till två folkomröstningar.
Mikael Strandman, regionråd för Sverigedemokraterna, vill inte se en stor vindkraftspark i Segmon. Partiet ska samla in underskrifter till två folkomröstningar. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det krävs att minst tio procent av den röstberättigade befolkningen i kommunen skriver under för att initiativet ska lyftas i kommunfullmäktige. Väl i fullmäktige krävs det en kvalificerad majoritet (två tredjedelar) för att stoppa folkomröstningen.

Kan ni få ihop tillräckligt med underskrifter?

– I Grums bor det runt 9 000 personer, säg att 7 000 är röstberättigade. Tio procent blir 700, det borde inte vara omöjligt. Sett till vad som framkommit i media finns det ett stort motstånd mot parken.

Folkmängden i Säffle var vid årsskiftet drygt 15 000. Mikael Strandman tror att det räcker med att en majoritet av befolkningen i en kommun röstar nej till parken för att den ska stoppas.

– Hela området behöver nog exploateras för att det ska gå att få ekonomi i projektet säger han och fortsätter:

– Men en folkomröstning är rådgivande, så styret behöver inte följa den.

I Grums börjar SD att samla in underskrifter utanför Ica Klingan på tisdag. Stora torget blir förmodligen samlingsplatsen i Säffle.

– Vi ska ha möte om plats, tider och dagar i kväll, säger Stefan Byqvist på måndagsförmiddagen.

Det pågår även en digital namninsamling mot vindkraftspark Borgvik startat av en närboende. Den har på en månad fått 744 underskrifter.

Kravet för en kommunal folkomröstning är att underskrifterna är fysiska och att personnumret framgår. Underskrifterna får högst vara sex månader gamla när de lämnas över till kommunen.

Gunno Rosell, ordförande i Borgviks utvecklingsråd, är kluven till en folkomröstning i frågan.

– Jag gillar att folk uttrycker vad de tycker. Men vindkraft är ingen enkel fråga. Faran med en folkomröstning är hur pass välinformerad man kommer att vara när man röstar, säger han.

Under tisdagen kommer han och en representant för de boende och en näringsidkare träffa kommunstyrelsen i Grums.

– Politikerna har sagt att de inte bestämt sig utan vill lyssna på oss först. Det är vi jättetacksamma för, säger han.

Gunno Rosell stryker under att det inte är utvecklingsrådets uppgift att driva opinion.

– Vår roll är att föra fram det folk i bygden tycker. Vi vill att folk informerar sig. De synpunkter som kommer fram för vi sedan vidare till politikerna.

Närboende och berörda har till den 20 maj på sig att tycka till om projektet. Synpunkterna ska skickas till Fortum.

Företag vill satsa två miljarder på en vindpark utanför SegmonOrtsbor i protest mot vindpark: ”Hamnar rakt över sjön från vår camping”

Artikeltaggar

BorgvikFolkomröstningarFortumGrumsKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMikael StrandmanMiljöPolitikSäffleSverigedemokraternaVindkraftWSP

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.